Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hovězí líčka podle šéfkuchaře! A další masové speciality pro zahřátí!

/
  • Vydatné pokrmy, které v zimě zahřejí.
    21. ledna 2021 ● 13:00

     V zimě potřebujeme vydatná jídla, o tom není pochyb. A šéfkuchař Josef Tydlačka  z Velkých Karlovic má jasno: „Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou má specifickou neodolatelnou chuť – maso získá vůni zeleniny a zelenina zase vůni masa. Je to ideální pokrm do zimy a studeného počasí.“ 

  • 1.

    Líčka z Velkých Karlovic

    Potřebujeme: ◗ 600 g hovězích líček ◗ 2 cibule ◗ 100 g sádla ◗ 300 ml červeného vína (důležitá rada – čím lepší víno, tím lepší líčka!) ◗ 100 g mrkve ◗ 100 g celeru ◗ 100 g petržele ◗ 50 g másla ◗ 500 g brambor ◗ 100 ml smetany ◗ 100 ml mléka ◗ 100 g másla ◗ lžíci rajského protlaku ◗ sůl a pepř

     

    Postup: Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme, opepříme, orestujeme dozlatova na sádle. Líčka vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci přidáme lžičku rajského protlaku, zalijeme vínem a orestujeme »do zrcadla«. Je důležité odpařit co nejvíce z vína.

    Hovězí líčka
    Autor: lanterna.cz, itesco.cz

    Pak už jen přidáme líčka, zalijeme je vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme na másle dozlatova, osolíme, opepříme. Jako přílohu volíme bramborovou kaši.

     

    Jak na to? Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme propasírovat přes sítko.

     

    RADA JOSEFA TYDLAČKY: Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka a ta posypeme orestovanou zeleninou.

  • 2.

    Hovězí bourguignon s mrkví a pečenými bramborami

    Potřebujeme: ◗ 1 kg hovězí kýty ◗ 8 plátků anglické slaniny (nahrubo nakrájené) ◗ 2 lžíce polohrubé mouky ◗ ½ lžičky soli ◗ 1 lžičku pepře ◗ 1 cibuli ◗ 2 mrkve ◗ 4 stroužky česneku ◗ 3 sklenice červeného vína ◗ 2 sklenice vody ◗ 1½ lžíce rajčatového protlaku ◗ 2 bobkové listy ◗ 1 hrst čerstvého tymiánu ◗ ½ kg brambor ◗ 1 lžíci mleté papriky ◗ čerstvý rozmarýn (3 větvičky) ◗ 2 lžíce olivového oleje

     

    Postup: Na pánvi osmažíme plátky slaniny a počkáme, dokud nezčervená. Přendáme ji na talíř. Hovězí maso osolíme a opepříme, obalíme v mouce a vložíme na rozehřátou pánev s olivovým olejem. Z každé strany orestujeme asi 5 minut a odstavíme. Mrkev nakrájenou na kolečka a cibuli na větší kostky vložíme do velkého litinového hrnce s olivovým olejem, smažíme asi 5 minut, přidáme česnek, víno, zeleninový vývar, rajčatový protlak, bobkový list a čerstvý tymián. Následně přidáme orestovanou slaninu a opečené hovězí, obojí nakrájené na kostky.

    Bourguignon
    Autor: lanterna.cz, itesco.cz

    Přiklopíme a dusíme za občasného míchání na středním ohni asi 2 hodiny. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a promícháme v misce se dvěma lžícemi oleje, větvičkami rozmarýnu, lžičkou pepře a lžičkou sladké papriky. Poté je poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 25 minut. Podáváme s masem, hustou omáčkou a zeleninou. Ozdobíme tymiánem.

  • 3.

    Poctivá zelňačka s klobásou

    Potřebujeme: ◗ 1 kg bílého zelí ◗ 1 lžíci krystalového cukru ◗ 60 g másla ◗ 80 g anglické slaniny ◗ 80 g klobásy ◗ 1 lžíci kmínu ◗ 200 ml suchého bílého vína ◗ 1 l zeleninového bujonu ◗ 200 ml smetany na vaření ◗ 2 až 3 brambory ◗ bagetu (nebo chléb) ◗ petrželku (na ozdobu) ◗ sůl a mletý černý pepř

    zelňačka
    Autor: lanterna.cz, itesco.cz

    Postup: Rozkrájíme zelí na čtvrtiny, odstraníme tvrdé části a nakrájíme je na 3 cm široké kousky. Rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, zelí, cukr a kmín a chvíli podusíme. Přilijeme víno, vývar, smetanu a ochutíme solí a pepřem. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a vložíme do základu, který vaříme 25 minut.

     

    Nakrájíme chleba či bagetu na malé kostičky a smažíme na pánvi s 1 lžičkou másla, dokud nebudou tyto kostičky opečené dozlatova. Po deseti minutách varu přidáme do polévky i klobásku nakrájenou na kolečka. Polévku na talířku nazdobíme nakrájenou pažitkou a opraženými krutony.

  • 4.

    Flank steak s omáčkou z červeného vína

    Potřebujeme: ◗ extra panenský olivový olej ◗ 300 g žampionů (nakrájených na větší kousky) ◗ sůl ◗ 4 lžíce másla ◗ hovězí flank steak ◗ 3 stroužky česneku ◗ 1 snítku čerstvého rozmarýnu ◗ suché červené víno ◗ kuřecí bujon (vývar)

     

    Postup: Zahřejeme 2 lžíce oleje ve velké pánvi na středně silném ohni. Přidáme houby a za občasného míchání opékáme, dokud nebudou měkké a zlatavé, zhruba 10 minut. Dochutíme solí a pepřem. Přendáme houby do mísy a necháme odstát. Na mírném ohni rozpustíme ve stejné pánvi 1 lžíci másla se zbývající 1 lžící oleje.

     

    Steak osolíme a opepříme. Vložíme steak, česnek a rozmarýn na pánev. Opékáme asi 3 minuty z každé strany pro střední propečení. Poté steak přeneseme na prkénko a necháme odpočívat, zatímco budeme připravovat omáčku. Vyndáme česnek a rozmarýn z pánve.

    flank steak
    Autor: lanterna.cz, itesco.cz

    Výpek slijeme kromě 1 lžíce tuku. Přidáme víno a necháme ho povařit, dokud se nezredukuje na 3/4 šálku, přibližně 3 minuty. Scedíme, vrátíme tekutinu na pánev. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na 1/2 šálku, asi 5 minut.

     

    Stáhneme z ohně, přidáme do vývaru 3 lžíce másla. Vmícháme houby, dochutíme solí a pepřem. Dáme houbovou směs na talíř, na ni poklademe tenké plátky steaku a přelijeme zbývající omáčkou.

     

    Vyzkoušejte také burger podle profesionálů: Bez čeho se neobejde?

    Video
    Video se připravuje ...

    Burger podle profesionálů: bez čeho se neobejde? 

     

Dnešní horoskopy