Mnoho studií skutečně naznačuje, že přerušovaný půst může mít pozitivní vliv na náš organismus a prodloužit délku života.

Jak se drží

Přerušovaný půst je stravovací režim, který poměrně striktně rozlišuje období, kdy můžeme jíst, a období, kdy nejíme, tedy lačníme. Neurčuje ale (bohužel), které potraviny bychom měli jíst, ale pouze to, kdy bychom měli jíst. Takže nejde o klasickou dietu, kdy máme »nalajnováno«, co bychom měli a neměli jíst. V případě přerušovaného půstu je to, co konzumujeme, vlastně jedno.

Výživový specialista Petr Havlíček
Autor: archiv Blesku

A znovu říkám bohužel, protože tím, co jsme do sebe schopni nacpat v období jedení, můžeme případný pozitivní vliv přerušovaného půstu na náš organismus značně snížit.

Přerušovaný půst totiž přináší předpokládané benefity pouze v případě, že jsme schopni si správně upravit jídelníček a svoje jedení si načasovat dle svého cirkadiánního rytmu. Ale to už je trochu vyšší dívčí oproti pouhému omezení doby, po kterou jíme.

Vláďa & Patrik: Manželky jako tajná zbraň! Po měsíci padají kila i centimetry

Hubnutí a přerušovaný půst

Možný úbytek hmotnosti je nejčastějším důvodem, proč lidé zkoušejí přerušovaný půst držet. V očích celé řady z nás je to velmi jednoduché – tím, že vyhodíme minimálně jedno jídlo denně, prostě snížíme příjem kalorií. Přerušovaný půst také mění hladiny hormonů (růstový hormon a inzulin), což taktéž může přispět ke snadnějšímu úbytku hmotnosti. Kromě snížení hladiny inzulinu a zvýšení hladiny růstového hormonu se zvyšuje uvolňování hormonu noradrenalinu, který taktéž přispívá ke spalování tuků. 

Přesný návod, rady Petra Havlíčka a recepty už DNES zdarma v tištěném Blesku!

Příručka Blesk Dieta s Petrem Havlíčkem už v pondělí zdarma v Blesku.
Autor: scom

Kolik mám správně vážit? Dříve se kalkulovalo jednoduše: Muži si odečtou od své výšky 100, ženy 110. Je to fajn orientační metoda, nepočítá ale s vašim somatotypem. Novější metodou je BMI, ta ale rovněž nepostihuje vaši stavbu těla. Jaké jsou další metody?