Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Takhle se letos mění preventivní prohlídky! A rodiče s dětmi v nemocnici nově bez poplatků

/
  • (istock.com)
    15. ledna 2021 ● 08:00

    Zdraví je to nejcennější, co máme. Mnozí lidé to pochopili až během pandemie. Právě kvůli ní byl přijat zákon o bezplatné vakcinaci proti koronaviru. Očkování se stane »hitem« letošního roku.  Ale nejen to – letos začaly platit i jiné novinky. Takhle se například mění preventivní prohlídky!

  • 1.

    NOVOROZENCI

    ◆ Praktický lékař musí ověřit, zda bylo provedeno screeningové vyšetření sluchu novorozence na neonatologii – pokud ne, doporučí ho na ORL nebo foniatrii.

     

    ◆ Lékař bude nově rodiče poučovat o opakovaném podávání vitaminu K, který je v Česku novorozencům uměle aplikován jako prevence krvácivé choroby jen v indikovaných případech, a nikoliv plošně.

     

    ◆ Pediatr dostává nové možnosti, jak postupovat při odhalování poruch autistického spektra, protože je velké množství nově diagnostikovaných dětí (kvůli odhalení autismu a podobných chorob se nyní při prohlídkách ve 3, 5, 7, 9, 11 a 13 letech zkoumají komunikační schopnosti).

  • 2.

    TŘÍLETÍ

    ◆ Dosavadní vyšetření znalosti barev, kdy je děti musely poznávat, se nově bude provádět tak, že se posoudí jejich schopnost barvy rozlišit a přiřazovat k sobě ty samé.

     

    ◆ Nově je doplněno zhodnocení komunikačních schopností dítěte, a to kvůli efektivnímu záchytu podobných poruch, jako je ta autistického spektra.

  • 3.

    PĚTILETÍ:

    ◆ Praktik je povinen podat informaci o možnosti vyšetřit sluch dítěte metodou tónové audiometrie.

     

    ◆ Je třeba sledovat komunikační schopnosti dítěte kvůli poruchám autistického spektra.

     

    ◆ Je nutné individuální zhodnocení školní zralosti dítěte s ohledem na jeho komunikační schopnosti pro nastavení režimu povinné školní docházky.

  • 4.

    TŘINÁCTILETÍ

    ◆ Nově má lékař povinnost poučit nejen dívky, ale i chlapce o možnosti očkování proti lidskému papilomaviru v rozmezí 13 až 14 let.

     

    ◆ Nově je zařazeno vyšetření barvocitu, kterého není mladší dítě reálně schopno, protože nerozlišuje odstíny barev.

    Patnáctiletí

    ◆ Při poruchách menstruačního cyklu bude dívkám doporučováno gynekologické vyšetření.

  • 5.

    DOSPĚLÍ

    ◆ Nově se při preventivních prohlídkách dospělých lékaři zaměří na odhalování progresivních zrakových onemocnění, o nichž často lidé nemají ani tušení.

     

    ◆ Bezpříznakově se projevuje například šedý či zelený zákal, ale i věkem podmíněná makulární degenerace, což je onemocnění sítnice končící slepotou.

     

    Nejvíc jsou ohroženi lidé mezi 45 a 61 lety, na které se nyní praktik zaměří a doporučí jim odborná vyšetření, která jedině mohou tyto nemoci odhalit a oddálit fatální následky. 

     

    Nový spolehlivý test na rakovinu děložního čípku pro  ženy ve věku 35 až 45  zdarma. Mladší, či naopak starší ženy, kterým nehradí test zdravotní pojišťovna, si ho mohou zaplatit samy. Stojí přibližně tisíc korun. 

  • 6.

    RODIČE BEZ POPLATKU

    Rodiče s hospitalizovanými dětmi nemusejí od Nového roku platit místní poplatek z pobytu. Daňový balíček totiž osvobozuje od místních poplatků průvodce hospitalizovaných osob, u nichž je nutná celodenní přítomnost u pacienta.

     

    Ještě na konci roku tak rodičům sice pobyt s dítětem ve špitále platila pojišťovna, sám ale musel »vysolit« peníze obci či městu podobně, jako kdyby tu byl na rekreaci. Například za měsíc v některé pražské nemocnici to dělalo přes 600 korun.

Dnešní horoskopy