Sněhová bouře zasáhla v noci na čtvrtek i Prahu a střední Čechy! Nad hlavním městem metaly hromy a blesky, Pražany pěkně vyděsily. „Myslela jsem, že za rohem spadlo lešení, a ono bouřka!“ podivovala se na sociálních sítích jedna z obyvatelek pražského Žižkova. „Vzbudilo mě to, slyšela jsem dvě rány,“ dodala další. 

Blesky jsou přitom v zimě poměrně neobvyklý jev. „V Praze jsme je zaznamenali kolem půlnoci. Jedná se o tzv. zimní bouřky, ty jsou v Česku poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Jednalo o ojedinělé bleskové výboje,“ vysvětlila Blesku meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že noc byla větrná. „V posledních letech stojí za zmínku bouřka z 3. února 2019 nebo z 22. prosince 2018. Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že např. v roce 1517 se 28. ledna vyskytla zimní bouřka doprovázená i krupobitím a silným větrem,“ dodala.

Komplikace na silnicích

Sníh nad ránem komplikuje dopravu v Praze, drží se na silnicích, a tak řidiči musejí projíždět velmi opatrně. V noci byla na několika místech uzavřena dálnice D1, zablokovaly ji kamiony, které nemohly vyjet stoupání po kluzké vozovce. Dálnice z tohoto důvodu stála například zhruba 40 minut na 52. kilometru, zhruba 2,5 hodiny byl provoz zastaven také na 26. kilometru ve směru na Prahu, vyplývá z informací Národního dopravního informačního centra.

Sněžení nebo sněhové přeháňky jsou nyní hlášené z většiny území kraje, například na Pražském okruhu a dálnicích D1 a D5 leží zbytky rozbředlého sněhu a dálnice jsou tak sjízdné pouze s opatrností. Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou také všechny silnice druhých a třetích tříd, na nichž většinou také leží rozbředlý sníh.

Autobusy stojí

Potíže mají kvůli tomu i příměstské autobusy. „Sníh nám čím dál víc komplikuje provoz autobusů zejména ve Středočeském kraji,“ uvádí na Twitteru Pražská integrovaná doprava (PID). Například v okolí Strančic je provoz autobusů úplně přerušen. „V oblasti je několik dopravních nehod, kvůli kterým není kudy jezdit,“ uvádí PID.

Sledujte radar Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Zablokovaná dálnice D1. Václav Burian

Fotogalerie
71 fotografií