Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Spoďáry a dětské boty už protrhly pásku: Řetězce se těší i na návrat dalšího sortimentu

Autor: ČTK - 
13. ledna 2021
17:50

Obchodní řetězce vítají úpravu seznamu zboží, které lze prodávat. S návratem nejmenších dětí do škol totiž vzrostla poptávka po papírenských produktech. Vzhledem k počasí je zájem i o hrabla, rukavice nebo čepice. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními sítěmi. Například společnost Tesco na základě opakovaných požadavků zákazníků, které považuje za odůvodněné, některé produkty po prosincovém omezení do prodeje již vrátila, uvedl ve středu její mluvčí Václav Koukolíček.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu po návštěvě očkovacího centra v Brně novinářům řekl, že vláda příští týden upraví seznam nezbytného zboží, které mohou obchody prodávat. Kabinet si podle něj uvědomuje, že se seznam nezbytných věcí proměňuje mimo jiné v souvislosti s tím, jak se mění roční období. Lidé by tak mohli znovu v kamenných prodejnách nakoupit papírenské zboží, které je podle Blatného kvůli návratu dětí do škol třeba.

Ilustrační foto: Papírenské potřeby Ilustrační foto: Papírenské potřeby | Jana Ulrichová/Blesk

„Vnímáme jako pozitivní, že vláda bude příští týden upravovat seznam povoleného zboží, pro naše zákazníky čím dříve, tím lépe. Seznam je už zastaralý a potřeby se mění, školáci se vrátili do školy, nasněžilo a s tím vyvstávají nové potřeby například na vybavení dětí,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Pro obchodníky podle něj není snadné za vládu před zákazníky obhajovat opatření a vysvětlovat, jak v boji proti koronaviru pomůže například zapáskované papírnictví. Albert podle něj ale do prodeje žádné zboží, které dříve zapáskoval, nevrátil.

Ponožky i spodní prádlo v Globusu, dětské boty a oblečení pro kojence v Tesku

Plánované změny vítá i Globus, který však podle své mluvčí Lutfii Volfové zpět do nabídky zařadil zboží, které je potřeba koupit, jakmile doslouží. Týká se to podle ní například ponožek nebo spodního prádla.

Tesco podle Koukolíčka dodržuje platná opatření a prodává jen sortiment patřící mezi základní potřeby ve smyslu protiepidemických opatření systému PES a nejvyššího pátého stupně rizika. Z hygienických důvodů tak již vrátilo do prodeje spodní prádlo a ponožky, z důvodu péče o kojence a děti oblečení a obuv pro děti do sedmi let. Pyžama a župany má znovu dostupné z důvodu zvýšených požadavků starších lidí, kteří jsou hospitalizováni nebo jsou umístěni v domech pro seniory. Prodává také papírenské potřeby pro školáky a práci z domu. K dispozici kvůli počasí jsou i šály, rukavice a čepice, stejně jako hrabla. „Sáňky a boby jsou ale i nadále za páskou,“ dodal Koukolíček.

V České republice od 27. prosince platí pátý stupeň systému PES. Otevřené mohou být jen vybrané prodejny jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Možný je prodej jen základních potřeb.

krapotkin ( 13. ledna 2021 23:07 )

Tak jim na zahřátí kupte flašku rumu. Ten koupíte bez problémů.

kamii ( 13. ledna 2021 18:07 )

Pecka ! Kojenci si mohou koupit boty, ale starší děti, které nejsou v kočárcích, ale chodí , si boty koupit nemohou.....jak logické !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa