„Hledáme intenzívně ve spolupráci s městem i krajem, pořád ale nic nemáme. V červnu se přitom musíme vystěhovat. Pokud nic nenajdeme, skončíme. Rehabilitace provozovat doma nejde,“ vysvětlil vedoucí Fenixu Michal Odstrčil.

Paracentrum je jediným zařízením na Moravě, které se stará o lidi s ochrnutím nohou po poranění míchy. „Zájem klientů převyšuje naše možnosti. Pokud bychom zanikli, zůstalo by už jen Paraple v Praze. I to je ale kapacitně naplněno,“ upozornil Odstrčil.

FN Brno tvrdí, že prostory paracentra nutně potřebuje. „S Fenixem jsme měli vždy výborné vztahy a nikdy s nimi nebyl problém. Kvůli covidové situaci ale nutně potřebujeme další prostory. Nemůžeme už nic pronajímat,“ vysvětlila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Paracentrum potřebuje ke svému provozu bezbariérový přístup a plochu minimálně 550 m² se širokými chodbami, aby na nich mohli vozíčkáři bezpečně projíždět.

Fenix aktuálně provozuje 30 různých služeb. Sídlí na Netroufalkách, což je lokalita přilehlá těsně k FN Brno v Bohunicích, vedle ubytovny zdravotních sester. Nemocnice objekty vlastní.

VIDEO: V paracentru Fenix úspěšně otestovali exoskelet Unilexa, který pomáhá lidem s ochrunutím nohou opět částečně chodit.

Video
Video se připravuje ...

Společnost Mebster vyvinula exoskelet Unilexa, který umožňuje opět chodit lidem, kterým ochrnuly nohy.. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
3 fotografie