Podle hasičů tehdy začalo hořet kvůli závadě na lednici. Desítky lidí s handicapem musely kvůli požáru opustit své domovy. Situace se ještě zkomplikovala tím, že  nefungoval jeden z evakuačních výtahů. Starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) při znovuotevření domu vzpomínal, že situace byla opravdu nelehká a ukázalo se, že je potřeba mnoho věcí v domě vylepšit.

V domě zůstávají vozíčkáři, kteří sami zažili nepříjemné chvíle během požáru. „Byli v bytech bez přístupu k informacím, pro ně bylo ohromně těžké jenom pomyšlení, že i oni se mohou ocitnou ve stejné situaci,“ řekl. Vzpomínal také na to, že více než sto lidí se ocitlo před domem, kde nefungovala elektřina, nevědělo se, jak to bude s výtahy a co bude dál. Dům se nakonec podařilo zprovoznit ještě v den požáru alespoň provizorně a lidé se mohli vracet do svých bytů.

Požární hlásiče v každém bytě

Zásadní novinkou, která by měla obyvatele ochránit před podobným neštěstím, je instalace požárních hlásičů. Ty jsou napojené na recepci a jakmile něco zachytí, byt hned pracovník recepce zkontroluje. Dům má také nové evakuační výtahy. „Udělali je tak, aby splňovaly náročné limity na to, že zde žijí osoby s fyzickým handicapem,“ řekl k rekonstrukci raní pro majetek z pražského magistrátu Jana Chabra (TOP 09). Chodby domu jsou také nově rozdělené automatickými dveřmi, které mají v případě požáru sloužit i k oddělení jednotlivých sektorů, aby se chodbami nešířil kouř. 

V domě také proběhla kompletní rekonstrukce elektroinstalace a veškeré vybavení má i záložní zdroj, neměla by se tedy opakovat situace z minulého roku, kdy výtah během požáru nejezdil. V bytě, kde zemřela mladá žena, zatím nikdo nebydlí. Prochází totiž ještě rekonstrukcí, která by měla být brzy hotová. 

Poučení z neštěstí

Neštěstí se stalo i podkladem pro revizi postupu integrovaného záchranného systému. „Z této události jsme získali mnoho poučení, která budou použita v rámci Prahy tak, abychom byli připraveni, pokud se něco podobného stane,“ dodal starosta. 

Pro magistrát je celá událost v domě podle slov radního Chabra také impuls k revizi dalších domů. „Máme podobný plán na projekt opravy dalších objektů, které slouží k podobnému účelu,“ doplnil.

Fotogalerie
95 fotografií