Brno ctí tradice. Již po 31. zvolilo jako vánoční strom jedli z Bílovic nad Svitavou. Opět vyrostla na ve školním podniku Mendelovy univerzity. Do Brna ji přepravil v sobotu povoz tažený párem koní.

„Letošní Vánoce budou bez okázalosti a dost možná bez zbytečné nákupní horečky. Na druhou stranu se tím více vrátíme k původnímu poselství Vánoc“ uvedla Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně.

Ještě loni provázela příjezd vánočního stromu do Brna akce, na kterou zavítaly davy lidí.
Video
Video se připravuje ...

Do Brna přijel vánoční stromeček: Tradice ozdobených stromů na náměstích začala právě zde před 95 lety! Markéta Malá

Primátorka Vaňková věří, že přiláká spoustu vnímavých lidí. „Strom by měl připomenout to nejdůležitější, tedy pomoc bližním a potřebným,“ zdůraznila primátorka Brna.

Jedle rostla přibližně 25 let a je vysoká 16 metrů. Školní podnik ji Brnu daroval prostřednictvím Červeného kříže. Kvůli koronavirovým opatřením se její převoz do Brna konal prakticky bez publika.

Vánoční strom se v centru Brna objevuje od roku 1919. Spisovatel Rudolf Těsnohlídek našel tehdy 22. prosince v lese u Bílovic odložené batole. Poté byl na náměstí umístěn Vánoční strom s kasičkou. Do ní mohli lidé dávat příspěvky na založení dětského domova Dagmar, k čemuž dal podnět právě Těsnohlídek.

Fotogalerie
7 fotografií