Muž za Radkem letos v květnu přišel s tím, že chce do Česka dovážet ze zahraničí auta a další zboží, ale potřeboval půjčit na svůj byznys peníze. Znali se už dlouho z prostředí Šlágr TV. Radek Žalud kromě toho, že se věnuje profesionálně hudbě, také podniká. Shání například počítače nebo chytré telefony pro handicapované lidi a viděl v tom i možnost, jak sehnat zboží o něco levnější než obvykle. Nakonec tedy naposílal svému kamarádovi téměř 1,6 milionu korun z úspor jeho rodiny.

Ten peníze ale nevracel a podle Radka Žaluda se jen vymlouval na všechno možné. „Přišel s tím, že ta auta opravdu jeho kamarád přivezl, že je dokonce i prodal, ale s penězi utekl. Snažil se vystupovat tak, že on za nic nemůže,“ vzpomínal pro Blesk.cz koncem srpna poté, co podal trestní oznámení kvůli podvodu. Sám také začal pátrat po lidech, kteří už měli s jeho „kamarádem“. co dočinění a objevil hned několik poškozených, kterým dodnes dluží nemalé částky.

Podobný případ už řešil soud

Poměrně nedávno měl podobnou zkušenost jako Radek i další člověk, který se pohybuje v hudební branži, jeho případ už dokonce dospěl i k soudu. Zdeněk S. se s mužem také setkal v prostředí Šlágr TV. První peníze mu půjčil v podstatě jako pomoc v nouzi, když chtěl pomoci jeho rodině. Poté s ním nějaký čas spolupracoval i v různých podnikatelských nebo hudebních aktivitách. Pokračovalo to podobně jako u Radka, půjčoval mu spíše menší částky, které se ale postupně nastřádaly. „Pomohl jsem tehdy příteli a doufal jsem, že i společnou prací a společným podnikáním se to vrátí zpátky,“ říká.

Bohužel se to nestalo a sám pak začal chápat, že tudy cesta nevede, a podal, stejně jako později Radek Žalud, trestní oznámení. Následoval velmi podobný scénář, když se ještě pokoušel s mužem nějak mimosoudně dohodnout. Následovaly však jen další výmluvy, celou záležitost nakonec tedy řešil soud. Státní zástupce dokonce navrhoval trest odnětí svobody. „Navrhoval rok a půl, soudkyně ale nakonec řekla, že to nepovažuje za trestný čin,“ popsal vývoj případu Zdeněk S. a dodal, že státní zástupce se chce odvolat, případ by tedy měl nakonec řešit krajský soud v Hradci Králové. 

Video
Video se připravuje ...

Slepý zpěvák Radek Žalud: Zpívá se slavnými hvězdami, nejvíc ho dojalo vystoupení ve věznici YouTube/ Trtina Milda

„Podniká“ už řadu let 

Některé z dalších případů, na které Radek Žalud narazil, jsou již staré i třeba 10 let, dodnes se nic nevyřešilo a většina lidí, kterým souzený muž dluží peníze, už jakoukoliv snahu získat je zpět spíše postupně vzdala. Jednomu z poškozených dluží kolem půl milionu, ale muž podle něj má exekuce za více než 20 milionů, trvalý pobyt na městském úřadě a doslova dluží, kam se podívá. Dokonce i údajně vyhlásil osobní bankrot. Situaci se s ním pokoušel řešit několik let, s postupem času je ale čím dál skeptičtější. „Není žádná šance, jak z něj ty peníze dostat,“ myslí si.. Sám se ani nediví tomu, že řada lidí, kterým muž dluží, už to spíše neřeší.

Tehdy to teprve začalo

Podobnou zkušenost má další muž, se kterým souzený v minulosti spolupracoval. Ten pro Blesk.cz uvedl, že se pohyboval v byznysu spojeným s automobily, s čímž je spojen také případ týkající se Radka Žaluda. Zhruba před deseti lety přišel o několik desítek tisíc, i tento případ je už asi deset let starý a sám je dnes jako ostatní věřitel přesvědčen, že své peníze už spíše neuvidí. „Jednání s ním bylo takové, že to nemělo výsledek. Vždy se něco domluvilo, pak přišla tuna výmluv,“ říká. Myslí si, že v této době byl tento styl jeho podnikání  ještě v počátcích a po něm přišla o peníze ještě řada dalších jeho známých. Jednalo se převážně o muzikanty, kteří dříve vystupovali právě se souzeným mužem. „Na akce, kde jsme hráli, občas chodili lidé, které podvedl,“ dodal.

Nic jsem nezatajil, hájí se

Případem Radka Žaluda se již od srpna zabývá policie, které již Radek celý příběh také převyprávěl. Sám od doby, kdy půjčil svému již bývalému kamarádovi peníze, od něj dostal jedinou splátku, která se ale ani zdaleka neblíží tomu, co mu dluží. „Kamarád“ již dříve uvedl, že se podle něj jednalo pouze o finanční půjčku a zpěvák o jeho finanční situaci věděl. „Žádné problémy jsem mu nezatajil. Ohledně vyrovnání dluhu, tak jsem již v měsíci srpnu zaslal první splátku a v nejbližší době mu budu zasílat splátku další,“ uvedl pro Blesk.cz v srpnu.

Vznikla veřejná sbírka

Radkovi Žaludovi v celé této kauze pomáhá bezpečnostní analytik a filantrop Miloslav Ondra, se kterým se znají již řadu let. Ten se, podobně jako ostatní věřitelé, domnívá, že vymahatelnost této pohledávky je mizivá. Inicioval také veřejnou finanční sbírku na pomoc Radkovi a jeho rodině, která bohužel přišla o veškeré své úspory. „Miloslav Ondra, který při mně stojí od samého začátku téhle kauzy, mi od první chvíle sliboval, že bude iniciátorem veřejné finanční sbírky, a ten moment, kdy můžeme celou sbírku spustit, právě nastal. Byl jsem z počátku víceméně proti tomu z jakýchsi  morálních pohnutek, jenže zoufalé situace nutí lidi dělat zoufalé činy, a proto si říkám, že když je teď situace v celé mé rodině opravdu vážná, snad není troufalé požádat veřejnost o pomoc,“ říká Radek Žalud o sbírce. 

Fotogalerie
10 fotografií