Vztahy mezi Piráty z Prahy 3 a Janou Belecovou, která již byla vyloučena z jejich zastupitelského klubu, jsou již nějakou dobu napjaté. Všechno začalo nedlouho poté, co byla zvolena uvolněnou radní v červnu minulého roku.

Piráti ve svém prohlášení uznávají, že měla dobré výsledky, ale brzy se začaly vyostřovat spory právě s místostarostou Štréblem. V říjnu došlo na hodně ostrou výměnu názorů přímo v budově radnice. „Místostarosta za Piráty na mě vulgárně řval a vyrážel proti mě tak, že jsem musela neustále ustupovat,“ uvedla pro Blesk.cz. Tvrdí také, že se měla pocit fyzického ohrožení.

Pomlouvačný web

Tvrdí také, že se jí později omluvil, ale nakonec omluvu zase stáhl. Proto podala trestní oznámení pro podezření z přestupku proti občanskému soužití. Spolu se svým manželem již dříve také spustila webové stránky, kde se dožadují „prošetření kauzy podivného odvolávání“ a řeší mnoho dalších věcí spojených s Piráty. 

Ti však tvrdí, že vše je hlavně snaha odvést pozornost od jejího dlouhodobě nevhodného chování. „Prohlašovala o Štěpánu Štréblovi, že ho sestřelí, používala nátlakové chování vůči ostatním zastupitelům, členům místního sdružení a zaměstnancům,“ uvádí ve svém prohlášení.

Byla sice následně vyloučena ze zastupitelského klubu, ale podle Pirátů se stále snažila udržet ve funkci pomocí různých intrik. „Obtelefonovávala členy strany, aby si zajistila podporu, a spolu s manželem si objednali placenou online kampaň s cílem vyvíjet nátlak,“ dodávají.

Další trestní oznámení

Místostarosta Štrébl odmítl tvrzení, že zmíněný incident stál za vyloučením Belecové ze zastupitelského klubu a jejím plánovaným odvoláním z funkce radní. „Zatímco toto byl jeden incident, Jana měla už v tu dobu na kontě mnoho jiných s různými členy našeho sdružení,“ uvedl.

Belecová kromě říjnové incidentu také podala trestní oznámení kvůli údajné pomluvě. Podle ní se začalo o šikaně z její strany vůči ostatním kolegům nebo zaměstnancům úřadu šířit právě po říjnovém incidentu.

Štrébl pro Blesk.cz uvedl, že o trestních oznámeních nic neví, ani ho kvůli ním nikdo nekontaktoval. Zatím to tedy vypadá, že Belecová ve funkci příští týden skončí. Piráti také tvrdí, že se ještě nedávno pokoušela přestoupit k jejich koaličnímu partnerovi TOP 09, aby se v udržela v placené funkci. 

K tomu podle nich ještě poslala "vyděračský dopis“, ve kterém jim vyhrožovala, že spustí diskreditační kampaň. To však ona odmítá a tvrdí, že šlo pouze o email jejího manžela Rudolfa Belece, který vyzývá obyvatele Prahy 3 k její podpoře.

Republikový výbor odvolání podpořil

Celou kauzou se zabývalo i celorepublikové předsednictvo Pirátů. To podle předsedy strany Ivana Bartoše s odvolání Belecové souhlasí. Odmítlo také nátlak jejího manžela a navrhlo  místnímu sdružení na Praze 3, aby mu zrušili status registrovaného příznivce, pokud jím ještě vůbec je.

Zatím to tedy vypadá, že Belecová příští týden jako radní definitivně skončí. Piráti kvůli tomu museli dojednat s koaličním partnerem dodatek koaliční smlouvy a museli učinit dílčí ústupky. Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) ČTK řekl, že dodatek by měl být podepsán do jednání zastupitelstva, které se koná příští úterý.