Za prvních zhruba 16 hodin zasedání zastupitelé projednali pouze tři body a petici proti zástavbě sportovního areálu na Proseku. Po schválení programu začali jako první řešit informační bod o opatřeních kolem koronaviru, ve kterém zazněly návrhy opozice na zlevnění vodného a stočného a toho, aby město Pražanům platilo očkování proti chřipce.

Projednávání dění kolem koronaviru přerušil do programu pevně zařazený materiál o uzavírce jednoho jízdního pruhu na Smetanově nábřeží. Také tento bod přerušila otázka privatizace domu ve Vysočanech, jejíž projednání bylo stanoveno na 18:00. Diskuse se protáhla asi na tři hodiny. Návrh radního Adama Zábranského (Piráti) zastupitelé nakonec neschválili.

K projednání Smetanova nábřeží se zastupitelstvo vrátilo ve 21:00, kolem 23:30 schválilo usnesení, které aktuální plán nábřeží částečně uzavřít nijak neovlivní. Poté se zastupitelé vrátili k prvnímu bodu programu, tedy tématu koronaviru. Opoziční návrhy na snížení ceny vody a očkování Pražanů poté zamítli.

Jen to nejnutnější

S ohledem na délku jednání a stav projednávání programu pak padl návrh na přerušení zastupitelstva do příštího týdne. Podle jednacího řádu je to možné, v tomto volebním období se to zatím ještě nestalo. Následovala asi hodinová diskuze v plénu i mezi zastupitelskými kluby o tom, jak věc provést.

Nakonec zastupitelé odhlasovali, že dořeší pouze ty nejnutnější body programu, které podle radních nesnesly odklad. Mezi projednanými a schválenými materiály byly například založení městské firmy Pražská developerská společnost, rozdělení grantů mezi vlastníky významných památek nebo smlouva se Státním fondem dopravní infrastruktury.

Jako v kleci

Zastupitelé poprvé rozhodovali mezi plexisklem, které nechal magistrát nainstalovat mezi jednotlivé sedačky. „Klecový chov se nepoužívá jen u slepic, ale i u zastupitelů. Doufám, že pak po nás nikdo nebude chtít vajíčka,“ utahoval si z ochrany na sociálních sítích Patrik Nacher (ANO). „Plexiskla jsme instalovali tento týden a využívat je budeme do odvolání,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podle serveru iDnes.cz město úprava na Mariánském náměstí vyšla na 351 tisíc korun, dalších 181 tisíc zaplatilo za přepážky ve Škodově paláci, celkem tedy 532 tisíc.

V 65členném zastupitelstvu má koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) většinu 39 hlasů. V opozici jsou ODS a ANO.

Fotogalerie
7 fotografií