Vyrovnání podlahy můžete provést „suchou, nebo mokrou cestou“. První ze jmenovaných zahrnuje aplikaci vyrovnávacího podsypu a jeho následné překrytí podlahovými deskami. Druhá varianta obnáší vylití podlahy betonovou směsí. Podívejte se na krátká instruktážní videa a shrnutí jejich výhod.

Vyrovnání podlahy suchým podsypem a podlahovými deskami

Pro vyrovnání podlahy suchou cestou se používá podsyp z lehkého keramického kameniva Liapor (keramzitu). Jedná se o malé, ale velmi pevné keramické kuličky, které mají skvělé izolační parametry a také velmi nízkou hmotnost. Díky tomu „suché podlahy“ zbytečně nezatěžují nosnou konstrukci stavby a jsou tak vhodné například i pro řešení podlah střešních nástaveb bytových domů, chat a starších budov. Je to také ideální způsob řešení podlahy na dřevěných stropech. Další předností u tohoto typu realizace je jednoduchá a rychlá montáž.

Pro rekonstrukce podlah se používá kamenivo Liapor s průměrem 1-4 mm. Podsyp z Liaporu dokonale vyrovná nerovnosti podkladu. Kromě toho také výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy, kročejový útlum a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací.

Na připravený podklad se nasype potřebná vrstva kameniva, která se ručně zhutní. Na zhutnělou vrstvu Liaporu se pokládají podlahové desky (KNAUF, Rigips, OSB atd.). Během realizace suché podlahy nejsou nutné žádné technologické přestávky a podlahu lze ihned po dokončení používat.

Rekonstrukce podlahy betonovou směsí

Vyrovnání betonovou směsí obnáší obvykle více času na realizaci. Před položením podlahové krytiny je totiž nutné nechat podklad dostatečně vyschnout. Na rozdíl od výše zmíněného suchého postupu se tak nevyhnete technologické přestávce. Ovšem i v sortimentu betonů najdete značné rozdíly. Pokud chcete mít betonovou podlahu pochozí již za 24 hodin, zajistit lepší tepelné parametry a snížit zatížení nosné konstrukce na minimum, můžete použít další z materiálů Liapor - lehký keramický beton Liapor Mix. Jedná se o betonovou směs vyráběnou podle speciální receptury. Při zachování stejné odolnosti, jakou se vyznačuje běžný beton, nabízí hmotnost až o 2/3 nižší.

Suché směsi Liapor Mix a Liapor Mix final stačí na stavbě smíchat s vodou a nanášet stejně jako běžný beton. Upravuje se klasicky stahovací latí a běžným zednickým hladítkem do požadované výšky. Podlaha bude pochozí již za 24 hodin. Celková doba vysychání je obvykle 5 až 7 dnů.

Keramické kamenivo Liapor i směsi pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix a Liapor Mix final zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.