Aby nová podlaha mohla zase dlouhá léta sloužit, nestačí obvykle vyměnit jen svrchní vrstvu tvořenou laminátovými deskami, vinylem, dlažbou či jiným materiálem. V první řadě je nutné zhodnotit stav podkladových vrstev. Ty je zpravidla potřeba vyrovnat či jinak vyspravit. Jako první se často nabízí vyrovnat podlahu betonem a samonivelační stěrkou. Tento způsob je ale poměrně zdlouhavý kvůli vysychání a tvrdnutí těchto vrstev. Navíc není vůbec vhodný pro použití na dřevěných stropech. Kvůli statice může být s betonem problém také u starších budov.  Zvolíte-li vyrovnání suchým systémem, ušetříte si při rekonstrukci nejen spoustu času, ale také starostí.

Stará očištěná podlaha
Autor: Lias Vintířov

Proč suchý systém výstavby?

Tato rekonstrukce znamená vyrovnání podkladních vrstev podlahy pomocí speciálního podsypu z lehkého keramického kameniva Liapor - 100% přírodních keramických zrn s průměrem 1-4 mm, které se pouze ručně zhutní a překryjí podlahovými deskami.

Jednou z hlavních výhod je zkrácení celého procesu rekonstrukce podlahy. „Suchá podlaha“ bude okamžitě po svém dokončení pochozí a připravena k použití. Podlaha v menší místnosti může být hotová v řádu hodin. Záleží samozřejmě na velikosti plochy, stavu původní podlahy i zručnosti řemeslníka. A nemusí to být zdaleka profesionální podlahář. Montáž zvládne i šikovný domácí kutil.

Zpracování podsypu z Liaporu
Autor: Lias Vintířov

Podsyp z lehkého keramického kameniva Liapor navíc, na rozdíl od betonu, zbytečně nezatěžuje konstrukci stavby. Proto se skvěle hodí třeba pro půdní vestavby, chaty, chalupy a starší budovy, které by mohly mít s vyšším zatížením ze statického hlediska potíže.

Dalším plusem suchých podlah z Liaporu jsou jejich dobré tepelně a akusticky izolační vlastnosti.

Jak rekonstrukce suchou cestou probíhá?

Podívejte se na krátké instruktážní video, které krok po kroku ilustruje rekonstrukci podlahy suchým postupem výstavby.

 

1. Jako první je nutné odstranit původní nášlapné vrstvy podlahy, starý násyp a podlahu podklad důkladně očistit.

2. Podklad se poté překryje netkanou geotextilií, případně jinou separační vrstvou.

3. Následuje položení vyrovnávacího podsypu z kameniva Liapor 1-4 mm, jehož vrstva by neměla být nižší než 2 cm. Liapor dokonale vyplní každou mezeru a nerovnost podkladu.

4. Vrstva Liaporu se urovnává a hutní pouze ručně. Pokud je vrstva Liaporu správně provedená, nevykazuje žádné další sedání. Liapor je doporučeno ukládat v pruzích o cca 20 % širších, než je formát podlahových desek a deskami ho také po pruzích zaklápět.

POZOR: Uložení vrstvy Liaporu najednou v celé ploše místnosti není správné, vrstva Liaporu není bez provizorního zakrytí pochozí.

5. Na zhutněnou vrstvu Liaporu se pokládají podlahové desky. Lze použít např. desky KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd. Chcete-li zvýšit kročejový útlum, je možné mezi podlahové desky a Liapor položit ještě kročejovou izolaci.

6. Proces vyrovnání podlahy suchým systémem končí finálním přetmelením spár.

7. Na takto připravený podklad lze pokládat jakoukoliv nášlapnou vrstvu (laminátovou či vinylovou podlahu, dlažbu, koberec atd.).

Podsyp z Liaporu se dodává v pytlích po 50 l. Protože se jedná o relativně lehký materiál, dobře se s ním manipuluje.

Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapovou
Autor: Lias Vintířov

Rady i nákup on-line

Chcete-li vědět ještě více o výhodách lehkého keramického kameniva Liapor při realizaci podlah, navštivte web www.liapor.cz. S případnými dotazy se obraťte na obchodně-technické poradce Liapor.

Kamenivo Liapor zakoupíte v obchodní síti Liapor, nebo on-line v e-shopu obchod.liapor.cz.