Jaký zvolit materiál oken?

Jednou z nejčastějších otázek je, zda jsou lepší plastová nebo dřevěná okna. Ve skutečnosti má materiál oken mnohem menší význam, než je mu přikládán. Každý materiál má samozřejmě své výhody a nevýhody, ale z hlediska užitných vlastností a tepelné izolace, jsou okna z různých materiálů srovnatelná. Volba materiálu je spíše otázkou osobních preferencí a finančních možností. Navíc důležitější než samotná volba materiálu, je výběr zasklení.

4 typy materiálového provedení oken VEKRA
Autor: Vekra

Proč je zasklení důležité?

Zasklení tvoří většinu plochy okna, proto má zásadní vliv i na vlastnosti, vedle tepelné izolace jde i o útlum zvuku nebo bezpečnost. Například do pasivních domů je třeba volit speciální solární trojsklo, které kromě špičkové tepelné izolace umožní i maximální využití slunečních paprsků pro ohřev interiéru. Do celkové tepelné bilance těchto domů totiž vstupují i tzv. solární zisky.

Dřevohliníková okna VEKRA
Autor: Vekra

Z jakých materiálů můžeme vybírat a jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?

Vybírat můžete z plastových, dřevěných, hliníkových a dřevohliníkových oken. Jednou z výhod plastových oken je příznivý poměr cena – výkon. Dřevěná okna zase poskytují nejširší tvarové možnosti, přinášejí do bytu přírodní materiál, ale je potřeba starat se o jejich povrch. Hliník se stal oblíbeným pro svou odolnost vůči opotřebení i povětrnosti. Stále více žádaná, a to i přes vyšší cenu, jsou dřevohliníková okna, kde dřevěný profil chrání odolné hliníkové opláštění. VEKRA vyrábí všechny typy oken, proto můžeme nabídnout různá řešení, aby se každý mohl rozhodnout podle svých priorit, vkusu i finančních možností.

Podle jakých kritérií si okna vybírat?

Především podle toho, co od nich očekáváte a kde budou sloužit. Roli nehraje pouze tepelná izolace, ale podle situace také útlum hluku, ochrana před vloupáním nebo bezpečnost dětí. Ideální je pozvat si odborníka přímo na stavbu a nechat si poradit. Případně s ním okna řešit již ve fázi projektování domu, může totiž upozornit i na řadu důležitých detailů a navrhnout řešení na míru. Klasická okna jsou ještě poměrně jednoduchá, ale u moderních domů jsou oblíbené například i posuvné systémy nebo různé sestavy prvků. Tam řešení vyžaduje konzultaci s odborníkem.

Plastová okna VEKRA v moderní dřevostavbě
Autor: Vekra

Dá se poznat, jak jsou okna kvalitní?

To je poměrně obtížné, kvalita oken je hodně skryta uvnitř profilu. Jde o výběr materiálu, konstrukční detaily i technologii zpracování, a to se týká všech typů oken. Zásadní je vědět, kdo a kde vaše okna skutečně vyrobil. Mnoho dodavatelů jen přeprodává cizí výrobky, původ oken je tak důležitý. Jedním z ukazatelů může být například počet tzv. uzamykacích bodů. To jsou speciálně tvarované kameny na rámu okna, do kterých pevně zapadnou hříbkové čepy na křídle okna. Čím více takových bodů okno má, tím je obtížnější vypáčit ho a snadnější ho seřídit. Obecně poznat kvalitu oken není pro laika snadné, prostě platí to, že nejsou okna jako okna, i když vypadají stejně. Konstrukce oken je jedním z dalších hledisek kvality a dlouhodobé životnosti.

Uzamykací bod na rámu plastového okna
Autor: Vekra

Jaké doplňky byste doporučil pořídit si s novými okny?

Standardní doplňky jsou parapety nebo stínění. Je ale důležité zvážit, co od oken očekáváte. Například budete-li mít v domě systém centrální ochrany, pak je vhodné nechat si již ve výrobě nechat okenní kování osadit speciálními magnety, které pak na tento systém napojíte. Pokud máte malé děti, je vhodné mít na oknech zamykací kličky. Vhodné venkovní stínění pak účinně chrání před přehříváním interiéru. Dodatečné řešení je vždy problematické a neodborná montáž doplňků může okna i poškodit.

Plastová okna v polodekoru
Autor: Vekra

Hovořil jste o stínění, jaké jsou současné trendy?

U novostaveb nebo i větších rekonstrukcí jsou to jednoznačně venkovní žaluzie, rolety nebo moderní screenové rolety. Venkovní stínění totiž zajistí nejenom soukromí, ale především účinně brání přehřívání interiéru. Parné léto přežijete příjemně i bez klimatizace nebo výrazně ušetříte za její provoz. Osazení venkovního stínění byste ale měli plánovat již před montáží oken, vyžaduje totiž instalaci kastlíků a také prvků pro ovládání. Dodatečná montáž je vždy problém a zásah do ostění.

Venkovní stínění je ale dražší. Co když si ho nemohu pořídit hned s okny?

Můžete si nechat pod omítku nainstalovat kastlíky a připravit ovládací prvky. Samotná montáž například žaluzií je pak možná i následně.

Jak je to s montáží oken, je výhodné pořídit si vše na klíč?

Nechat si odborně namontovat okna je nutnost. Chybná montáž může zničit sebelepší okna a může vést ke vzniku nežádoucích tepelných mostů. Nejde jen o osazení oken, které má svá pravidla, protože každý prvek by měl mít výrobcem stanovené tzv. kotvicí schéma. Důležité je správné ošetření připojovací spáry, která musí být chráněna proti prostupu vlhkosti a zajistit trvalou tepelnou izolaci. Navíc pokud si necháte okna také odborně namontovat, většinou získáte i delší záruku.