Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přijde Láďa Hruška o kšefty? Politici chtějí reklamám na půjčky „zatnout tipec“

Autor: Sabina Dračková - 
17. února 2020
06:01

Reklamy na půjčky „leží v žaludku“ lidovcům i komunistům. Je jich prý kolem nás moc a hlavně nabádají lidi k tomu, aby si půjčovali víc, než by měli. Ve Sněmovně jsou tak připravené dva návrhy, které by reklamy, na kterých si přivydělává třeba i televizní hvězda Láďa Hruška a mnoho dalších známých tváří, zakázaly. Nesměly by se objevovat v televizi, v rádiu, v novinách ani na internetu. Výjimku by dostaly pouze úvěry na bydlení.

„Až 500 000 Kč Vám vyplatíme do 2 dnů. Nikoho nelustrujeme, vyplatíme i exekuce,“ píše se v reklamě, jejíž tváří je herec Martin Dejdar. Firma, se kterou se spojil, slibuje výhodný úrok a půjčuje až pět milionů.

„Cože, půjčíte mi peníze zadarmo?“ ptá se s předstíraným údivem v další reklamě na jinou společnost někdejší reportér Láďa Hruška. Jde navíc také o firmu, která se specializuje na nebankovní půjčky. To znamená, že půjčí prakticky každému.

Oproti tomu banky si předtím, než někomu půjčí, zjistí, jestli dotyčný nemá jiné dluhy a jestli je vůbec schopný peníze splatit. Kontrolují třeba i jeho majetek nebo příjmy.

To i proto, aby nedošlo k tomu, že se dotyčný z půjček nikdy lidově řečeno nevyhrabe. Na banky pak dělají reklamu mnohé další celebrity, namátkou třeba herci Marek Taclík a Marie Doležalová.

Těm všem možná brzo kšefty skončí. Poslanci by chtěli reklamy na půjčky úplně zrušit. Nechtějí je vidět nejen na televizních obrazovkách, ale ani v novinách, na internetu, nebo slyšet v rádiu.

„V situaci, kdy je v České republice vysoká zadluženost s důsledky vysokého počtu exekucí, se jeví jako potřebné tento druh reklam zásadním způsobem omezit,“ uvádí komunisté, kterým nejvíc vadí televizní reklamy, ke svému návrhu.

„Chceme omezit, co se valí z online prostoru internetu a televizí na občany,“ pokud by zákon platil jen na televizní vysílání a ne na internet, nemělo by to podle jednoho z předkladatelů návrhu poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) smysl.

Reklamy jsou „útok“, míní Výborný

Poslancům vadí hlavně ty reklamy, které nabádají lidi k tomu, aby si peníze půjčili třeba i bez pořádné rozvahy. „Jde nám o to, abychom minimalizovali v uvozovkách útok formou reklamy na veřejnost, na lidi,“ vysvětlil Výborný.

„Protože když se dneska podíváte, to platí pořád, tak nějakých šedesát sedmdesát procent reklamy se skutečně týká reklam na spotřebitelské úvěry, na různé mikropůjčky a podobně,“ podotkl pro Blesk Zprávy bývalý šéf lidovců.

Video  Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL  - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Slibují si, že jejich návrh pomůže v boji proti extrémnímu zadlužování Čechů. „Ten návrh vznikl v době, kdy jsme tady měli na stole a probírali jsme velmi intenzivně novelu insolvenčního zákona, tedy zákona o oddlužení,“ dodal Výborný. Novela insolvenčního zákona platí už téměř rok.

Návrh je proti půjčkám na dovolenou a Vánoce

Právě reklama, ve které figuroval herec Dejdar, otevřeně říká, že půjčí i lidem v exekuci. To ale vetšinou problém vůbec neřeší, spíš naopak. Lidé pak splácí jednu půjčku druhou.

„Půjčují si na dovolenou, na Vánoce nebo podobné věci, které potom skutečně vedou k té spirále, kdy se člověk dostává do té dluhové pasti,“ vysvětlil záměr návrhu, který předložil společně s Pavlem Bělobrádken, Janem Bartoškem a Jiřím Miholou.

„Byl bych rád, kdyby se to projednalo, protože to tady leží už skoro dva roky,“ přiznal někdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Chtěl by, aby se o tématu diskutovalo alespoň ve výborech.

Vláda k oběma návrhům dala neutrální stanovisko, to obvykle v praxi znamená, že návrh má šanci projít, je ale potřeba upravit a částečně přepracovat. Ministrům se nelíbilo zejména to, že poslanci komunistické i lidové strany nedoložili dost podkladů pro svá tvrzení.

„Předkládaný návrh vychází z toho, že omezením nebo úplným vyloučením šíření určitých informací k adresátům dojde ke změně jejich rizikového jednání, tento předpoklad však není v předloženém návrhu nijak fakticky doložen,“ napsali do svého stanoviska. Důležitější je podle vlády, aby měli lidé dostupné informace a byli schopni je vyhodnotit. 

Video  Vánoční dárek na splátky? Musím na splácení mít, varuje odborník  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vláda také poslance upozornila, že jejich návrh by mohl omezit hospodářskou soutěž. Také ale poukázala na fakt, který poslanci opomněli. Nelíbí se jí, že by kvůli stopce na výrobu a šíření reklam měl stát nižší příjmy z daní.

Výjimku mají hypotéky

Půjčky na bydlení by se ale v případě, že by návrh prošel, dál v televizi i všude jinde objevovat mohly. „Úvěry na bydlení řeší problém toho člověka, nebo té rodiny, která si potřebuje pořídit bydlení, takže tam nepředpokládám, že je to nějaký nezodpovědný člověk, který vytlouká klín klínem,“ odůvodnil Výborný.

Výjimku mají úvěry na bydlení i v návrhu KSČM. Podle autorů jsou hypotéky pro lidi nutné. Je prý prospěšné, aby měli k dispozici vlastní bydlení.

dostojevskij ( 17. února 2020 13:07 )

Úplná zhovadilost reklam: dítě kouká na pohádku, v tom reklama na hračku s otázkou: Ty to ještě nemáš???? Reklamy na půjčky: 1. na ni musím mít, 2. je lepší žít bez nich, 3. po revoluci nám tloukli, že je to běžný standart na západě
V době ekologické zkázy ještě zbytečně prosazovat reklamy na úplné nesmysly, to je neúcta k předkům, kteří nám odkázali nádhernou vlast, neúcta k potomkům, kterým neodkážeme nic, leda dluhy!!!!!...a zdevastovanou krajinu a prázdno v hlavě!!! Pryč s reklamami!!!!! Pozdě, ale přece!!!!!!!!!

nefritek ( 17. února 2020 12:39 )

Zakázat nejenom reklamy na půjčky.
Další v řadě jsou reklamy na alkohol, nezdravé jídlo (pokud možno vždy s čistím prostředkem cola). Blíží se sezona, karconogenné glrilovačky budou mít zas pré.
A k tomu nesmyslné reklamy lékáren na předražené zázračné "léky" a tzv. doplňky stravy plné chemie.
Co pak budou v té televizi ale vysílat je otázka.

ZmrdivBlesku ( 17. února 2020 07:19 )

Dle mojich zkušeností dneska ,jsou lidi k sobě většinou všeobecně odporná sobecká a sebestředná pakáž,co vidi kazdý jen sam sebe! Zlomyslnost , zášt a zloba jen kvete a obvzlášť v téch mladejch spratkách,ale i starších šmejdech co si myslí že jim patří svét a každej se ze sebestřednych nul pose..re!Samá bukvice a metrosexuál načesanej! NO HNUS!
Zfackovat jim držky všem ,anebo do kamenolomu s nima 20 hodin denně makat a makat jen o vodě!
Samej zmetek vsude fakt...hladomor na vas!
Začli by jste si vážit VŠEHO SEBRANKO NAMACHROVANÁ!

jonn ( 17. února 2020 06:56 )

Správně . To by měly dělat dvě tři banky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa