Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dojemné díky zesnulé ženě i dětem. Výborného nahradí v čele lidovců Jurečka

Aktualizováno -
25. ledna 2020
14:27
Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. ledna 2020
06:10

Dojemné chvíle zažili delegáti sjezdu KDU-ČSL v hotelu Ambassador. Ovdovělý Marek Výborný (KDU-ČSL) se rozhodl jasně: být otcem je víc, než být předsedou strany. A po necelém roce v této funkci skončil - především kvůli starosti o rodinu, která loni přišla o jeho milovanou paní Markétu (†45). Tu zabila skrytá vada srdce. O post předsedy se utkali Jan Bartošek a Marian Jurečka, Tomáš Zdechovský se kandidatury vzdal. Novým předsedou se stal exministr Jurečka. Blesk Zprávy sledují volbu přímo na místě.

Do boje o uvolněné křeslo se zapojili šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a exministr zemědělství Marian Jurečka, které Výborný porazil v minulé volbě. „To, co se stalo v rodině Marka Výborného, je tragédie a já osobně si jako táta pěti dětí neumím představit jiné rozhodnutí. Je to naprosto správně z pohledu člověka i rodiče,“ reagoval Jurečka na krok Výborného.

Na sjezdu v hotelu Ambassador bylo vydáno 377 hlasovacích lístků, 19 bylo neplatných a jeden delegát svůj hlas neodevzdal. Bartošek získal 142 hlasů, vítězný Jurečka 205 hlasů. „Čeká nás hodně tvrdé práce, věřím tomu, že společně dokážeme uspět,“ uvedl pětinásobný otec Jurečka ve svém projevu po zvolení.

„Díky, Marky,“ dojal Výborný a omlouval se dětem

Nejemotivnějším momentem však bylo loučení předsedy Výborného, který je otcem tří dětí. Loni pohřbil manželku Markétu po její náhlé, naprosto nečekané smrti. Své ženě děkoval Výborný i na sjezdu KDU-ČSL.

„Za to, že jsem lidoveckou štafetu s plným nasazením mohl několik měsíců nést, musím poděkovat na prvním místě své rodině. Mé manželce Markétě, bez jejíž podpory bych se loni nestal předsedou a která mě skutečně s plným nasazením vytvářela tolik potřebné rodinné zázemí a od října mi ho vytváří zcela jiným, originálním a těžko sdělitelným způsobem. Díky, Marky!“ říkal Výborný během svého projevu. Zaplněný sál hotelu začal tleskat, ani o slzy či lesknoucí se oči nebyla nouze.

Výborného krok oceňovali v sále lidovci často. „Děkuji za pochopení a respekt k mému rozhodnutí,“ říkal končící předseda. „A děkuji také našim třem dětem – Amálce, Míše a Vendelínovi. Nemáte to se mnou lehké. Poslední týdny, kdy jsem se přes tu složitou situaci a odpovědnost jejich táty, snažil co nejvíce plnit i povinnosti předsedy, to se mnou prožívaly v dobrém i zlém,“ pokračoval vdovec Výborný.

Video  Proslov Marka Výborného na sjezdu KDU-ČSL  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Svým třem dětem děkoval Výborný dojemně i dále. „Já vím, že jim to nyní musím vynahradit. Prostě to, že táta je víc než předseda, rodina je víc než politika, nebylo a není klišé. Myslel jsem to smrtelně vážně,“ uvedl také v projevu.

„Nic nemá větší hodnotu, než děti. Děti jsou klíčovou investicí do budoucnosti. Rodina je nadevše, rodiče jsou hrdinové a děti jsou budoucností,“ dodal končící předseda Výborný. Mladí lidovci Výbornému předali tričko s nápisem Rodič je víc, než politik.

Zdechovský z volby odstoupil

Ambiciózní europoslanec Tomáš Zdechovský se nakonec kandidatury vzdal. „Oba dva celou dobu bojovali férově,“ řekl o Jurečkovi s Bartoškem. „Pokud si vy i oni budete přát, chci s nimi spolupracovat jako místopředseda,“ řekl delegátům, které vyzval: „Volte prostě srdcem.“

„Jsem srdcař, proto zde také stojím a nabízím se znovu do služby KDU-ČSL,“ uvedl během svého kandidátského projevu Jurečka a děkoval Výbornému za jeho rozhodnutí a ukázání toho, co je důležité. „Být rodičem je víc, než politika. Marku díky,“ vysekl poklonu končícímu předsedovi Jurečka. Pro lidovce by si přál, aby do budoucna byli čitelnější.

Zdechovský své rozhodnutí před delegáty následně hájil. „Někdy je občas třeba udělat krok stranou a zařadit se,“ říkal Zdechovský a vyzdvihl svůj „tah na bránu“ a přemlouvání lidí, kteří KDU-ČSL běžně nevolí, aby lidovce volili. Odmítl do předsednictva „hodné, krásné, milé usměvavé kandidáty, kteří sice budou skvěle vypadat na fotce, ale 2 roky o nich neuslyšíme.“ 

První dáma Šárka Jelínkováa sendvičová generace

Na první místopředsedkyni podpořil Zdechovský první dámu lidovců, senátorku Šárku Jelínkovou. „Šárka byla výborná. V těch dnech, které byly pro Marka těžké, velmi pomohla straně,“ upozorňoval Zdechovský.

Jelínková během projevu vytasila sendvič se šunkou a sýrem. „Budu mluvit o sendvičové generaci, to je moje každodenní realita. Také dělíte svůj čas mezi stárnoucí rodiče a své děti či nově narozená vnoučata?“ tázala se.

„Mluvím o těch, kteří se ocitli jako šunka mezi plátky sendvičového chleba,“ říkala v projevu. Stát nepomáhá těmto lidem, aby měli více času na své děti a rodiče, nabízí jim „zmatený systém dávek“, kritizovala Babišovu vládu. ani v tomto momentě však nepadlo slovo premiéra, který se stal tím, o kom se na sjezdu nemluví.

„Naplno to ukazuje, jak zde stát selhává a rodiče bere jen jako účetní jednotky. Nechápe, že investice do rodičů a dětí je jednou z mála věcí, které mají do budoucna smysl,“ míní Jelínková. Rodičům hází vláda klacky pod nohy, kritizovala Jelínková. Z 368 odevzdaných hlasů dostala první dáma lidovců podporu 268.  „Těším se na spolupráci nejeno s novým předsedou, ale i s dalšími členy předsednictva a pojˇmde pracovat, pojďme do toho,“ reagovala stručně Jelínková.

Bartošek: Mám za sebou spoustu zabijaček

Poražený kandidát Jan Bartošek vyzýval lidovce, aby oslovili voliče „věřící, i nevěřící“. „Můžu vám říct, že mám za sebou spoustu zabijaček. A ze všech jsem vždycky vyšel jako vítěz, protože vím, kam říznout,“ pobavil Bartošek delegáty během svého projevu.

„Víte, já jsem současně také terapeut a dokážu citlivě naslouchat a dokázal jsem pomoci také řadě zdánlivě beznadějných případů, protože já umím i obejmout a vím jak na to,“ připomněl svou někdejší práci terapeuta v Podcestném mlýně u Dačic. Nyní zůstává šéfem poslanců KDU-ČSL, stane se patrně i řadovým místopředsedou.

Horníček: Proč by měli lidi volit černoprdelníky?

I bez Zdechovského se však nakonec konal souboj tří. Kandidoval totiž i lidovec Jan Horníček, který ve svém kritikém projevu upozornil, že lidovci balancují na hranici 5 procent.

Během jeho projevu se delegáti začali zvedat a opouštět svá místa. Navzdory tomu, že vzpomínal i slova někdejší předsedy Josefa Luxe. „Tančíme na Titanicu a přitom už jsme narazili,“ říkal také Horníček. „Jsme nevýrazní, ničím se nelišíme od ostatních. Proč by si také voliči měli vybrat černoprdelníky,“ říkal otevřeně, otevřel téma téma ekologie a vyzýval k důsledné ochraně klimatu.

Bělobrádek: Musíme změnit sebe

„Mám také pět synů jako kolega Jurečka a mojí manželku, se kterou jsem už 35 let, by měli pozlatit,“ uvedl Horníček. „Pozlatit proto, že jsem už také 30 let v KDU-ČSL,“ dodal. Za svou snahu dostal nakonec 10 hlasů.

S projevem vystoupil i bývalý předseda Pavel Bělobrádek. „Teď je skutečně doba, kdy máme možnost ukázat, co v nás je,“ věří ve výsledek, který lidovcům „umožní nejenom být v Poslanecké sněmovně“, ale i dokázat, proč v politice. „Chceme-li změnit vět, musíme změnit sebe,“ apeloval na delegáty Bělobrádek, kteýr byl navržen na místopředsedu strany.

„Řadový místopředseda je pro mně málo,“ říkal Bělobrádek s úsměvem. „Navíc v té krásné knížce ke 100 letům strany je o mně jediná věta, což mně urazilo,“ dodal a kandidaturu odmítl.

Skrytá vada manželky a statečná dcera

Konec předsedy Výborného přišel náhle. 30. září 2019 se mu obrátil svět vzhůru nohama, jak uvedl i během svého projevu. Jeho manželku se tehdy snažila oživit dcera Amálka, s instrukcemi záchranné služby po telefonu.

„Markétku našla v posteli už bez známek života. Na to, že byla doma sama s malým Vendelínem, se zachovala neuvěřitelně zkušeně a dospěle. Zavolala záchranku, dávala matce první pomoc, snažila se ji zachránit masáží srdce. Bohužel, i kdyby vedle Markéty byl lékař, tak by ji nezachránil. Ta skrytá srdeční vada se projevila bez jakékoliv šance to zvrátit,“ říkal Výborný Blesk Zprávám loni.

Že má Markéta srdeční vadu, nikdo netušil. „Nestěžovala si na nic, ani na bolesti hlavy, ani na bolesti srdce. Byla to matka, žena, o které pan farář na pohřbu řekl, že byla živel, ale v dobrém,“ vzpomínal Výborný.

Končící šéf KDU-ČSL připojil: „Pokud žijete s milujícím člověkem vedle sebe, vychováváte spolu tři krásné děti, tak vám chybí. To je pro mě to nejtěžší. Vyprat prádlo, uvařit, udělat úkoly a přišít knoflíky, to jsou technické věci, to člověk zvládne. Ale to, že nám Markéta schází, tak to je to nejhorší a nejtěžší.“

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Babiš: Obrovská tragédie

„Samozřejmě je to obrovská tragédie a já to chápu. Chápu, že se tak rozhodl. Myslím, že každý bysme se tak asi rozhodl,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv premiér Andrej Babiš (ANO) k odchodu Výborného po smrti milované ženy.

Když dostal na výběr ze tří lidoveckých kandidátů, Babiš si nevybral.  Zkušenost ze společné vlády má s Jurečkou, Bartošek se ostře vymezoval vůči Babišovi ve Sněmovně, Zdechovský patří mezi hlavní kritiky Babiše v Bruselu

Video  Babiš o lidovcích: Obrovská tragédie Marka Výborného. A dobrou chemii mám s Čunkem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Nemám žádného favorita, myslím si, že je to o lidech a jestli lidi se spolu domluví a mluví a mají dobrou nějakou chemii. A já mám dobrou chemii s panem Čunkem tak, jak jsem měl dobrou chemii s panem Kuberou. Je mi velice líto, co se stalo. Není to ani o těch stranách, ale je to o těch, co jsou schopní spolu mluvit,“ zmínil Babiš s narážkou na pondělní smrt šéfa Senátu Jaroslava Kubery (†72).

Čunek: Protibabišovský směr není dobrá cesta

Právě Jiří Čunek obvykle víří dění na lidoveckých sjezdech svou neúprosnou kritikou. Výborného krok však ocenil i on. „Myslím si ale, že jeho odchod byla jediná možná cesta, jak rodinu zachránit. Udělal to naprosto správně,“ řekl Blesk Zprávám.

Sám na předsedu a nakonec ani místopředsedu nekandidoval. „Moje cesta je tato - nevést plané diskuze o tom, s kým jít, jak a co bychom neměli a co bychom měli. Doposud je to směr protibabišovský a to není dobrá cesta,“ uvedl pro Blesk Zprávy před sjezdem.

Na sjezdu pak uvedl s úsměvem: „Já jsem se před 60 lety rozhodl, že nikdy nebudu pracovat. A nerad bych to přijetím kandidatury porušil. Já to chápu, že někdo mě navrhl proto, aby ověřil, že jsem v sále.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

misha46 ( 25. ledna 2020 20:49 )

Fláterník odstoupil, zrůdička se vrátila. Doufám, že tento odpad se po volbách vlastní hnilobou vytratí.

franz ( 25. ledna 2020 18:09 )

Vyhrál ten kdo nejlépe prodal počet svých dětí. Nebude jim chybět ?

1pravda1 ( 25. ledna 2020 17:20 )

se zdivočelým Bartoškem by skončili dříve na 3% úlisný Jurečka ještě chvíli vydrží setrvačností

franz ( 25. ledna 2020 15:42 )

Vsadili na city. Největší "borec", který nikdy nezapomene se otřít o mrtvou ženu a jeho děti, je sám Výborný. Tomuto spolku nelze věřit v ničem

valachia ( 25. ledna 2020 15:03 )

Běžte už s tím Výborným a jeho ženou už do řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa