Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidovci hledají SuperStar: Uspěje traktorista Jurečka, terapeut Bartošek či Zdechovský?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. ledna 2020
18:30

Kdo bude nástupcem vdovce Marka Výborného v čele lidovců? Proti sobě stanuli Marian Jurečka, Jan Bartošek a Tomáš Zdechovský. Čeští lidovci se chystají najít svoji novou SuperStar v sobotu v hotelu Ambassador. Ideálem by dle mnohých byl politik typu rakouského lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze. Sjezd KDU-ČSL budou Blesk Zprávy sledovat přímo na místě. Kdo se bude smát naposledy?

Marek Výborný učinili logický krok. Rodina je víc než předsednické křeslo, prohlásil. A tak se po náhlém úmrtí své manželky Markéty na skrytou srdeční vadu rozhodl, že po necelém roce se šéfováním sekne.

Do čela lidovců nastoupil Výborný v březnu 2019. Vzešel ze souboje tří kandidátů, který se nyní opakuje již bez něj. Hlavní aktéři? Traktorista, terapeut a běžec z Bruselu, který do práce jezdí na koloběžce. A poněkud nešťastně se jal počítat homosexuály ve vlastních řadách.

„Přeji si a přeji všem kandidátům, aby to byla férová soutěž ve prospěch KDU-ČSL. Věřím, že zítřek bude novým startem pro KDU-ČSL. Když jsem říkal, že táta je víc než předseda, že rodina je víc než politika, tak jsem to myslel smrtelně vážně. Pojďme skutečně dát rodinu a rodiče na první místo, protože to je naše budoucnost,“ vzkázal v pátek Výborný na facebooku. A gratuloval k narozeninám první dámě lidovců Šárce Jelínkové.

Jurečka: Exministr na traktoru

Soukromý zemědělec Marian Jurečka brázdí osobně pole na traktoru, vedle toho má blízko i ke kultuře – hraje na tubu a nebojí se tím pochlubit veřejně. Otec pěti dětí Jurečka je přitom i nejplodnějším z tria kandidátů.

Jurečkovi zároveň i někteří spolustraníci vytýkají jistou náklonnost k Andreji Babišovi (ANO), se kterým má zkušenost ze společných zasedání ve Strakově akademii v Sobotkově vládě.

A tak se Jurečka brání. „Jasně jsem opakovaně řekl, že s osobou trestně stíhanou, která má navíc problémy v oblasti střetu zájmů apod., není možné býti společně ve vládě,“ uvedl na twitteru, když expremiér Mirek Topolánek vzkázal delegátům sjezdu KDU-ČSL: „Chcete-li kolaborovat s Andrejem Babišem, volte Mariana Jurečku.“

Právě Jurečka v předchozím lidoveckém souboji, kdy třetím do party byl právě pozdější vítěz Výborný, vzpomínal při dotazu Blesk Zpráv na spolupráci s Babišem slovy, že jej vídal více než svou manželku.

Bartošek: Terapeut z jihu Čech

Jan Bartošek před vstupem do politiky dělal terapeuta. „Pro mě přechod do Poslanecké sněmovny byl velký skok. Pro mě určité ponaučení je to, že to, s čím mnozí lidé chodí na terapie, tak v politice mi připadá, že mnozí pokládají za své přednosti,“ říká muž, který působil v Terapeutické komunitě Podcestný Mlýn u Dačic.

Jihočeský patriot se však ve Sněmovně etabloval s přehledem. Vede tam poslanecký klub lidovců. A i z této pozice Andreje Babiše nešetří. Stejně tak ani kroky současné vlády. Kritizoval třeba i rozpočet na rok 2020 jako „trest pro naše děti a pro mladé rodiny“.

V lednu 2018 Bartošek Babišovi vyčítal: „A také jste zaútočil na Tomáše Zdechovského, nazval jste ho, že je největší udavač. A já vám říkám, pane premiére, abyste se omluvil. Protože jestliže se neomluvíte Tomáši Zdechovskému, tak pro mě budete zbabělec.

Zdechovský: Běžec z Bruselu

Když Blesk Zprávy vyrazily za europoslancem Tomášem Zdechovským do jeho kanceláře v Bruselu, překvapil koloběžkou, na které občas dojíždí do práce. Na facebooku dává jinak na odiv např. své běžecké výkony.

Právě na půdě europarlamentu se přitom Zdechovský snažil Babiše „doběhnout“ a upozorňoval mj. na kauzu Čapí hnízdo i premiérův údajný přetrvávající střet zájmů. I proto si vysloužil od Babiše nálepku „hlavní udavač Bruselu“.

Zdechovský má Babišův cejch za ubohý. „Andrej Babiš k tomu nemá jediný důkaz, jediný důvod, není to prostě pravda, ale tohle stejně řekne. A vždycky, když na někoho hodím špínu, tak ano, mohu si ji vyprat, mohu si ji setřít, ale pořád tam budete mít flek,“ upozorňoval v reakci na premiérova ostrá slova. Do Babiše šil Zdechovský i v souvislosti s kauzou Andreje Babiše mladšího a jeho údajného únosu na Krym, což premiér nadále odmítá.

Sám Zdechovský je však propírán za nedávný výrok o počtu homosexuálů u lidovců. „Napočítal jsem, že v KDU-ČSL máme přes 22 gayů a leseb ve středně vrcholové politice, ať jde o městskou, či krajskou politiku,“ řekl Aktuálně.cz. A čelil kritice, že si vede seznamy homosexuálů, což ale Zdechovský popřel.

Lidovecké překvapení?

O rozruch v souvislosti s lidoveckými volbami se obvykle stará zlínský hejtman a do jisté míry rebel ve vlastní straně Jiří Čunek. Ten by ale tentokrát měl spíše zůstat v ústraní.

Info.cz však zmínilo jinou možnost. Že by se nakonec nesmál třetí, ale čtvrtý v řadě? Web upozorňuje na to, že by lidovci našli rádi svého české Kurze – Wunderwuzzi Sebastian Kurz, zázračné „dítě“ rakouské politiky, se opět stal kancléřem, tentokrát po spolčení s rakouskými zelenými. Je prototypem mladého, energického a rázného, zároveň proevropského politika.

Video  Babiš o lidovcích: Obrovská tragédie Marka Výborného. A dobrou chemii mám s Čunkem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mohl by takovým být i lidovecký poslanec Ondřej Benešík, šéf sněmovního Výboru pro evropské záležitosti? Selfie právě s Kurzem již Benešík ve své sbírce má. Ani on se nyní nevyhýbá kritice Andreje Babiše – a to za dění kolem ministerstva dopravy, jehož vedení se ujal Karel Havlíček (za ANO), vicepremiér a také ministr průmyslu a obchodu.

Před sjezdem Benešík uvedl: „Nejsem si vědom toho, že bychom byli strana antibabiš.“ KDU-ČSL dle něj dokáže pochválit i dobré kroky vlády.

Právě Babiš si podle Benešíka založil svou politiku pouze na kritice. „Na kritice minulých poměrů a on byl součástí těch minulých poměrů, byť třeba nebyl v politice. Na kritice vlády, ve které byl prvním vicepremiérem,“ podotkl Benešík v rozhovoru na facebooku lidovců, ve kterém upozornil i na to, že právě Jiří Čunek nesmí být vynecháván při formování názoru lidovců.

 

kacer56 ( 25. ledna 2020 17:40 )

Snad tahle fotka, těch třech vychechtanejch budižkničemu, vezme i těm zbývajícím 5% bláznů, kteří tuhle černoanálnickou svoloč volili, chuť ještě někdy hodit hlas těmhle zrádcům národa, kteří by se spojili kvůli korytům, třeba i s SNSDAP.

karambol ( 25. ledna 2020 12:10 )

jeden větší blb než druhý!!

karambol ( 25. ledna 2020 08:47 )

nejhorší politická strana! Zadechovský udavač,zrádce příjmání uprchlíku prosazoval s zrudou Šrojdrovou,Jurečka křivák špiní Babiše a sám podrazy dota­ce,lum­párny,­Barto­šek klaun,šašek,jen pomlouvat Babiše politik bez názoru! lidovci sloužili němcum,komunistum a ted zlu!!

barracuda.sro ( 24. ledna 2020 20:28 )

Lidovce nezachrání ani Harry Potter.

josefvyskoc ( 24. ledna 2020 19:22 )

odpad,raus!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa