Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Otec 5 synů Jurečka pro Blesk po triumfu: Se ženou víme, do čeho jdeme. Je Babiš problém?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. ledna 2020
20:26
Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. ledna 2020
17:30

Marian Jurečka přebírá vládu nad KDU-ČSL. Otec pěti dětí vystřídal Marka Výborného, který jasně řekl, že je pro něj rodina po smrti jeho manželky důležitější než předsednické křeslo. Jurečka přitom to, zda má vůbec kandidovat, řešil hodně právě s rodinou. Gesto Výborného je dle něj vzkazem pro nás všechny. Lidovce chce dotáhnout nejméně k 7-8 procentům. Co řekl na Andreje Babiše (ANO) a spolupráci s hnutím ANO?

„Může se to stát každému z nás a Marka Výborného velmi chápu, a to jeho rozhodnutí, které udělal, je velmi silným vzkazem nám všem - nejen lidem v KDU-ČSL, ale obecně společnosti. Jasně za tím rozhodnutím je ukázka, jak jsou nastavené hodnoty. Že rodičovství, být s dětmi a věnovat se jim, je víc než politická kariéra,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy krátce po svém zvolení Marian Jurečka.

Jurečka: Řešili jsme to s rodinou

Zatímco Výborný se po smrti na skrytou srdeční vadu teprve 45leté manželky Markéty rozhodl stáhnout z vedení strany, prapor pozvedává bývalý ministr zemědělství, který má doma dětí hned pět.

Obává se nyní výraznějšího zásahu do rodinného soukromí? „Pro mě bylo právě toto velkým limitem, když jsem vzkazoval, jestli vůbec do kandidatury jít. Během Vánoc jsme nad tím doma hodně debatovali, na druhou stranu je práce ministra možná ještě náročnější než práce předsedy strany, která je v opozici. Čtyři roky jsme si to doma vyzkoušeli, co to obnáší, a během těch čtyř let jsme se rozrostli o další dvě děti. Doma já, ale i manželka a děti víme, do čeho jdeme,“ řekl Blesk Zprávám.

Jurečka má s manželkou Jarmilou 5 dětí - samé syny. Bydlí v Rokytnici u Přerova a farmaří na rodinném statku právě v Rokytnici. Na svém facebooku má nejednu fotku s traktorem, vedle toho rád hraje i na tubu.

Mimořádný sjezd KDU-ČSL: Děti Mariana Jurečky (25. 1. 2020) Mimořádný sjezd KDU-ČSL: Děti Mariana Jurečky (25. 1. 2020) | Foto CNC - Michal Protivanský

S ANO pracujeme v regionech, kde je to dobré

K politickým ambicím i časté kritice hnutí ANO i z lidoveckých řad Jurečka poznamenal: „Nejsme stranou nulové tolerance, jak byla ODS kdysi ve Sněmovně.“ ANO tak není hlavní problém, tím je dle Jurečky jeho trestně stíhaný šéf Andrej Babiš. „Samozřejmě i na krajích, třeba i na komunální úrovni, spolupracuje KDU-ČSL s hnutím ANO, a ta spolupráce je dobrá pro občany v regionech,“ upozornil Jurečka.

Má však problém se samotným premiérem, se kterým se v minulosti sešel ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Jsou tady určité limity, které jsou nepřekročitelné. Je to otázka trestního stíhání, velkých kauz v otázce střetu zájmů, a obecně my říkáme, že i otázka určité integrity nominantů do vlády by měla být kritériem, které bychom případně, kdybychom mohli být koaliční stranou za dva roky, měli posuzovat,“ říká nyní Jurečka.

Nejméně 7 procent

Jak vidí to, že průzkumy naopak lidovcům ukazují v poslední době nevalné výsledky kolem pěti procent? „Já věřím, že bude lepší, že se dokážeme odrazit a že jsme schopni získat důvěru minimálně sedmi, osmi procent voličů,“ dodal Jurečka.

A k tomu, že proti němu ve volbě předsedy strany nenastoupil nakonec europoslanec Tomáš Zdechovský, exministr Jurečka dodal: „Bylo to trošku překvapivé, ale bylo to jeho rozhodnutí.“

Výborný: Jurečka má zkušenosti

Bývalý předseda Výborný vdí v Jurečkovi vhodného nástupce. „Já myslím, že o budoucnost KDU-ČSL nemusíme mít strach (...) Marian Jurečka je zkušený politik poslanec, má zkušenost z exekutivy, což si myslím, že je skutečně velmi důležité. Já jsem i uvítal slova Mariana Jurečky, že nevyloučil spolupráci s dalšími politickými subjekty na mapě ČR. středopravicovými subjekty,“ řekl Blesk Zprávám.

„Nemyslím si, že jeho zvolením je vyloučena předvolební spolupráce demokratických stran. To je jen černobílá zkratka lidí, kteří neznají zákoutí zákonů a chování voličů. A nepracují s daty, ale zbožnými přáními,“  napsal na twitteru dalšího bývalý předseda Pavel Bělobrádek.

Video  Proslov Marka Výborného na sjezdu KDU-ČSL  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Gratuluji Marianu Jurečkovi ke zvolení novým předsedou KDU-ČSL a doufám v konstruktivní spolupráci nejen v oblasti podpory rodin, sociální politiky státu a rovněž v oblasti životního prostředí, které dnes ze setkání lidovců vzešlo jako významné téma, kterému musíme věnovat pozornost a naši energii,“ vzkázal šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa