Obžaloba viní Tomáše F. z vraždy Přemysla i Marie. Svým činem chtěl zakrýt podvod, kterým chtěl spolu s komplicem Jiřím N., jenž je obžalován z podvodu, získat vilu v Bubenči v hodnotě desítek milionů. Ta patřila zemřelé Marii, Přemysl měl dvojici pomoci vilu získat za 2,5 milionu s tím, že on sám si přijde na tučnou provizi.

Praštil ho tyčí?

Tomáš F. se u soudu k činu částečně přiznal, tvrdí ale, že Přemysl nejprve na chatě ve Velké Pasece zabil Marii poté, co se dvojice pohádala. „Na nějakých pět deset minut jsem odešel před objekt. Pak jsem se vrátil, šel jsem jenom do zádveří, ale slyšel jsem, že hádka pořád probíhá, snažil jsem se zůstat potichu. Pak se ozvaly zvuky napadení, nějakého šramotu,“ uvedl s tím, že když o několik vteřin později vstoupil do obýváku, našel Marii ležet na zemi bez známek života. Přemysl mu pak prý vyhrožoval, že Mariinu smrt svede na Tomáše, ten se proto rozhodl spolupracovat a pomoci mu ukrýt její tělo.

Když se dvojice vrátila do chaty poté, co ženino tělo hodili do nádrže Švihov, začala strkanice i mezi nimi. „Strčil jsem ho ke stolu. On mě pak začal s nožem prohánět po obýváku, dvakrát se mi podařilo ubránit židlí, pak jsem ale zakopl o koberec, který ležel mezi stolem, sedačkami, krbem a vchodem,“ popsal obžalovaný. „O židli jsem přišel, svalil jsem se tam, jediné, co jsem v tu chvíli kolem sebe našel, byl nějaký pohrabáč od krbu, tyčka. Jediné, co mě napadlo, bylo, že je lepší mít nůž v předloktí než v hrudníku, tak jsem dal před sebe ruku a druhou rukou dvakrát mrštil, silně jsem ho praštil tyčkou, bohužel to byly údery přímo na hlavu,“ popsal Tomáš F. „Poslední, co jsem viděl, byl nápřah nožem, že asi bude následovat další útok, pak už jsem neviděl nic,“ dodal.

Už po první ráně...

Podle soudního znalce Jiřího Hladíka, který u soudu vypovídal ve středu, ale Přemysl podle pitvy utrpěl celkem tři rány do hlavy. „Násilí bylo vedeno opakovaně a velkou silou do oblasti vlasaté části hlavy. Tři rány způsobily otevřené tříštivé vpáčené zlomeniny s pohmožděním mozku, které vedly ke smrti. Všechny tři rány byly vedeny zaživa, jejich pořadí nelze určit,“ uvedl znalec s tím, že už po první ráně by člověk upadl do bezvědomí a nebyl by schopen vést dál útok nožem tak, jak to popsal obžalovaný.

Vražedná zbraň chybí

Rány podle znalce byly sečné. „Byly způsobeny ostrým nástrojem, typicky sekera, mačeta, rýč, motyka, šavle,“ popsal znalec. Následně mu bylo k posouzení předloženo veškeré nářadí, které na místě činu kriminalisté zajistili – krbové nářadí včetně pohrabáče i vidlice sloužící k opekání buřtů. Ani jeden z nich však podle znalce nemohl být vražednou zbraní, sečná zranění jimi totiž nelze vysvětlit. „Tímto by vedením velkou silou nemohly vzniknout rány charakteru sečného zranění. Tímto by mohla vzniknout tržně zhmožděná rána, případně puklina lebky. Kulatinou nemůže vzniknout sečné poranění,“ uvedl k pohrabáči z místa činu, který držel v ruce.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Tomáš F. přichází k soudu, 24. září 2020. Jan Zázvorka

Tomáš F. se následně vyjádřil k předmětům z místa činu, které znalci ukázali – tvrdí, že žádný z nich se zabití Přemysla netýká. Nástroj, který použil, popsal jako spíše černou tyč dlouhou 50 až 60 centimetrů, žádná taková však u soudu ukázána nebyla. Čím byl Přemysl skutečně zabit a kam se vražedný nástroj poděl, tak zatím není jasné. 

Fotogalerie
31 fotografií