Více než čtyři měsíce ležela na dně přehrady Švihov zatížená těla Přemysla H. a Marie D. Policisté po nich pátrali už od 6. června 2019 a z jejich vraždy podezřívali Tomáše F., který se podle vyšetřovatelů spolu se svým partnerem Jiřím N. (25) snažil podvodným způsobem získat vilu v Praze 6 v přibližné hodnotě 50 milionů korun.

Ve středu 23. září s mladíky začal soud a první vypovídal Tomáš F., který byl posledním člověkem, s nímž se dvojice viděla. Podle obžaloby měli všichni tři nejprve schůzku na parkovišti u dálnice D1, odkud je měl Tomáš F. vylákat do pronajaté chaty ve Velké Pasece. Obžalovaný mladík pak u soudu popsal brutální události, které se v červnu odehrály na chatě u vodní nádrže Švihov.

Byla na místě mrtvá?!

Nejprve si měli všichni tři podle obžalovaného na chatě v klidu povídat, později se rozhovor stočil na detaily domluveného prodeje vily v Bubenči: „Zásadní zlom v jednání přišel, když jsme začali mluvit o finanční stránce věci,“ uvedl obžalovaný. Bylo podle něj evidentní, že oni počítali s jinou částkou. „Začalo krátké dohadování, kdo komu co kdy dal,“ řekl před soudem. Spor mezi partnery se snažil Tomáš uklidnit, ale marně. Proto odešel zavolat svému partnerovi Jiřímu N. a na hodinu a půl opustil chatu. 

Když se na místo vrátil, slyšel, že hádka stále probíhá. Následně se podle něj začaly ozývat zvuky napadení: „Když jsem se dostal do obýváku, paní Marie D. byla na zemi bez známek pohybu,“ vypovídal před soudem. Když prý začal zjišťovat, co s ní je, Přemysl H. blábolil, že upadla. „Situace byla taková, že byla na místě mrtvá,“ dodal Tomáš F.

Přemysl H. se potom dohadoval s Tomášem, co budou dělat. Přemysl mu prý vyhrožoval, že Tomáše F. označí za vraha. „Už jsem myslel, že to nebude mít žádné rozumné východisko, pak mi předestřel myšlenku, že musíme spolupracovat a vyřešit to spolu,“ uvedl Tomáš F. Zvítězila v něm prý myšlenka, že to bude jednodušší řešení.

Utopila se svázaná řetězy?

Z auta Přemysla H. pak měli vzít řetězy, jimiž připoutali tělo Marie. Naložili ji do auta a z mostu hodili do Želivky. Státní zástupkyně se Tomáše H. záměrně ptala, jestli Marie D. ještě žila, když ji nakládali do auta. Podle pitevní zprávy totiž nešlo jednoznačně určit příčinu úmrtí kvůli pokročilé hnilobě těla. „Pitevní nález odpovídá udušením z utopení,“ stojí v pitevní zprávě. Není tak vyloučeno, že Přemysl a Tomáš hodili do řeky žijící, poraněnou ženu.

Roztříštil mu lebku

Podle pokračující výpovědi Tomáše H. se po odklizení těla oba muži vrátili na chatu, kde po mladíkovi chtěl starší muž zbytek slíbené provize za prodej vily, načež se mezi sebou začali hádat: „Já už jsem to pojal tak, že je potřeba ho dostat ven a situaci ukončit,“ uvedl mladík s tím, že se na něj snažil „působit i fyzicky“. Podle obžalovaného pak začala strkanice, Tomáš F. se Přemyslovi bránil židlí a zakopl o koberec. Přemysl H. měl druhého muže bodnout nožem, a proto se Tomáš bránil.

Tomáš F.
Autor: ČTK

Svalil jsem se tam a jediné, co jsem kolem sebe našel, byl pohrabáč od krbu nebo nějaká tyčka,“ vyprávěl a pokračoval v popisu „Poslední, co jsem viděl, byl nápřah nože. Dal jsem před sebe ruku a už jsem neviděl nic,“ uvedl Tomáš F. Později svou řeč ještě doplnil, že Přemysla dvakrát udeřil a poté přestal, protože starší muž na něj přestal útočit: „Začal silně krvácet z hlavy,“ prozradil tiše mladík.

Podle pitevní zprávy skutečně utrpěl Přemysl smrtelné rány do hlavy: „Nezjištěným předmětem, kterým působil opakovaně velkou silou, způsobil Přemyslu H. sečné rány hlavy s tříštivým rozlámáním lebky.“

Hodil ho k zavražděné družce

Poté Přemysla naložil do auta a odvezl ho na most, kde se předtím muži společně zbavovali těla Marie D. Poté zavolal svému partnerovi Jiřímu N., kterému údajně neřekl, že jsou Marie a Přemysl mrtví. Jiří a Tomáš odvezli auto zavražděných do Maďarska a vrátili se.

Na konci října 2019 našli policejní potápěči po usilovné práci dvě těla na dně vodní nádrže Švihov:

Potápěči našli těla pohřešovaného páru z Prahy na dně Želivky.
Autor: Policie České republiky

Soudce se Tomáše F. ptal, zda se cítí vinen. Tomáš F. odvětil, že se cítí být vinen kvůli tomu, že nenahlásil smrt Marie D. a spolupodílel se na ukrytí těla. „Mě to samozřejmě neskutečně mrzí vzít někomu život, bohužel už jsem neviděl jinou možnost,“ odpověděl. Co se týče zabití Přemysla H., tak v tomto případě se prý jednalo o sebeobranu: „zpětně nevidím jinou možnost, než se bránit,“ řekl mladík.

Soud se dvěma obžalovanými mladíky pokračuje i ve čtvrtek 24. září. Sledujte jej online zde:

Fotogalerie
27 fotografií