Odvolací soud tak částečně vyhověl odvolání mladého muže, jehož obhájkyně u hlavního líčení uvedla, že Josef T. „žije ve svém světě“, rvačku vyvolat nechtěl a přeje si být léčen. „Napadený rozsudek soudu prvého stupně byl částečně zrušen, a to ve výroku o trestu a způsobu jeho výkonu. Obžalovanému byl Vrchním soudem v Praze uložen trest odnětí svobody v trvání čtyř let za současného uložení ochranného ústavního psychiatrického léčení,“ uvedla mluvčí soudu Kateřina Kolářová.

Incident začal loni 5. prosince ve vestibulu metra stanice, který vede do obchodního centra, kde Josef T. úmyslně vrazil do zhruba čtyřicetiletého muže. Mezi nimi poté v prostorech obchodního domu propukl konflikt, při kterém mladík vytáhl nůž a zasadil svému protivníkovi několik bodných ran. Útočníka, který se nesnažil utéct, policie zadržela na místě. Těžce zraněný muž skončil ve vinohradské nemocnici. Soudy čin vyhodnotily jako pokus o vraždu.

Josef T., jenž si podle svých slov není jistý svojí sexuální orientací, u hlavního líčení vypověděl, že do poškozeného úmyslně vrazil, protože ho upoutal jeho vzhled. Kontaktem s ním se chtěl ujistit, zda v jeho případě jde o muže, či ženu. Průběh strkanice, která následovala, si prý nepamatuje. Ztratil brýle a cítil hněv, strach a ponížení. Poškozený vypověděl, že přestože se věnuje bojovým sportům, na nečekaný útok nestačil reagovat. Ze svých zranění se léčil dva měsíce.

Deprese

Josef T. dál uvedl, že se celý život cítí, jako by patřil do středověku. Hodně čte fantasy literaturu a romantické romány, spoustu času tráví u počítače a věří v magii. Celý život špatně navazuje vztahy s lidmi a kvůli depresím navštěvoval psychiatry. Reálný život je podle jeho mínění nespravedlivý a „hnusí se mu lidé, jejichž duše jsou podivné“.

Znalec z oboru psychiatrie uvedl, že Josef T. má poruchu osobnosti, a přestože není duševně chorý, doporučuje jeho dlouhodobou ústavní psychiatrickou léčbu.

Fotogalerie
28 fotografií