Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neziskovky loni zlepšily spolupráci s dárci, tu může zásadně poškodit koronavirus

Autor: tsv - 
10. září 2020
11:40

České neziskové organizace za minulý rok zlepšily spolupráci se svými podporovateli a zůstávají na úrovni z roku 2018. Mezi ostatními státy se Česko řadí na třetí místo, vyplývá z hodnocení Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID). Loni neziskové organizace čerpaly od státu doposud nejvyšší objem finančních prostředků, to zapříčinil fakt, že došlo k dlouhodobému nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Důvodem byly mezi jinými i příliš nízké mzdy.

„Získaná data přinesla oproti posledním letům jednu změnu, kterou hodnotíme jako velice pozitivní. Neziskové organizace se naučily lépe spolupracovat se sítí svých podporovatelů a příznivců. To se ukázalo například na občanských aktivitách, ale současně také u servisních organizací v sociálních službách, které častěji a důsledněji informují o své práci širokou veřejnost i veřejnou správu a daří se jim získávat soukromou podporu,“ řekl k výsledkům hodnocení prezident Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO ČR) Marek Šedivý. Asociace k neziskovýjm firmám v Česku chystá vlastní zprávu.

Pandemie koronaviru a ekonomická krize s ní přicházející může podle Šedivého spolupráci organizací a jejích sponzorů a dárců zásadně poškodit. Na tiskové konferenci vyjádřil podporu novému legislativnímu návrhu o podpoře soukromého dárcovství, kterým se nyní zabývá Poslanecká sněmovna.

Některé neziskové organizace hlásí úbytek příspěvků od soukromých dárců, návrh by podle něj mohl pomoci stabilizovat a zajistit jejich spolupráci.

„Velmi podporujeme návrh, podle kterého by mohly být soukromí dárci dočasnou daňovou úpravou a možností většího snížení daňového základu až o 30 % motivováni pokračovat v darování a podpoře organizací. Stále věříme, že zákonodárci vyslyší věcné argumenty a tuto dočasnou změnu v návaznosti na dopady pandemie COVID podpoří. I kdyby měla pomoci jen desítkám veřejně prospěšných organizací, má smysl,“ uvedl Šedivý. Vláda návrh zatím odmítá.

Poslanecký návrh podporuje i jeden z dárců ze severní Moravy Jiří Duchoň. Podle něj se vláda mylně domnívá, že by docházelo k daňovým únikům ze strany podporovatelů.

„Ochota darovat a výše daru není dána pouze ekonomickou situací, jejíž úroveň i v této době může být u různých firem různá, ale především štědrostí dárce ve věci potřebných. Podezřívat a priori tyto dárce z daňových úniků může jen ten, kdo takto sám uvažuje. Domnívám se, že měřítkem morální úrovně každé vlády a zákonů, které schvaluje, by měl být mimo jiné i projev určité velkorysosti a vstřícnosti, zejména v situacích, do kterých se veřejně prospěšné organizace nedostaly vlastní vinou. Z tohoto důvodu bych si za sebe a další podnikatelské subjekty přál, aby vláda tento návrh podpořila,“ uvedl Duchoň.

Šedivý spolu s AVPO ČR také dlouhodobě podporuje odpuštění silniční daně pro neziskové organizace. Nezdá se mu správné, aby byly v rámci péče o potřebné nuceny ročně platit státu statisíce, když jiné složky tuto povinnost nenesou. „Pokud vznikne na půdě sněmovny iniciativa tyto veřejně prospěšné organizace od daně osvobodit, bude mít naši plnou podporu,“ uvedla vedoucí ekonomického oddělení obecně prospěšné společnosti ADRA Miroslava Illetšková.

O Americké agentuře pro mezinárodní rozvoj (USAID)

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj je agentura federální vlády Spojených států amerických, zodpovědná primárně za administraci zahraniční civilní pomoci. Byla založena roku 1961 výkonným rozhodnutím prezidenta Johna F. Kennedyho za účelem realizace programů rozvojové pomoci v oblastech schválených Kongresem na základě zákona Foreign Assistance Act z roku 1961.

USAID, jako nezávislá federální agentura, získává souhrnné zahraničněpolitické směrnice od amerického Ministerstva zahraničních věcí a usiluje o podání pomocné ruky lidem v zámoří bojujícím za lepší život, za účelem zotavení z katastrof či těm, kteří se snaží žít ve svobodné a demokratické zemi.

Cílem mezinárodního projektu, který USAID realizuje v České republice ve spolupráci s Asociací veřejně prospěšných organizací, je porovnat například kvalitu právního prostředí, ve kterém neziskové organizace fungují, vnitřní kapacitu dosahovat stanovených cílů, finanční zajištění organizací, jejich veřejný obraz nebo úroveň poskytovaných služeb.

O Asociaci veřejně prospěšných organizacích ČR (AVPO ČR)

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) sdružuje organizace, které chtějí přispívat k vytváření transparentního, spolehlivého a moderního neziskového sektoru v České republice. Prověřeným organizacím uděluje značku spolehlivosti, která prokazuje, že organizace funguje v souladu se svým posláním a dobře hospodaří se svěřenými prostředky. V současné době AVPO ČR usiluje o změny v zákoně o veřejných sbírkách, které by omezily administrativu spojenou s jejich pořádáním, o prosazení motivačních podmínek pro soukromé dárcovství a o odpuštění silniční daně pro charitativní organizace.

Video  Festival Jeden svět se koná v Brně od 15. března a jeho předskokanem se stal Jarmark neziskových organizací.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 10. září 2020 12:05 )

Neziskové organizace jsou na nic. Je to žrout peněz. Dejte lidem práci! Zestátněte rozkradený majetek. Začněte obdělávat pole (výrok: vše dovezeme, je pasé). Samoživitelky si zčásti mohou samy za svůj osud. Jinak neplatič alimentů: kouli na nohu a makat!!!!

Zobrazit celou diskusi