Sonda bude maximálně do hloubky 40 centimetrů vrchní části šachty číslo 52, která by mohla být místem uložení ostatků Zdeny Mašínové. Pokud sonda potvrdí místo uložení, archeologové ostatky šetrně vyzvednou a předají ke zkoumání antropologickému oddělení Přírodovědeckého muzea Národního muzea. Do konce letošního září by pak mělo být vše hotovo a ostatky bude možné uložit do hrobu rodiny Mašínů v Lošanech na Kolínsku.

„Práce začala podle plánu. Dnes se nepodaří archeologům nic zásadního objevit. Dnes se archeologové dostanou do hloubky 30 centimetrů,” uvedla radní Milena Johnová (Praha Sobě). Zkoumání není z důvodu piety veřejně přístupné. „Výsledky výzkumu představíme na tiskové konferenci,” dodala Johnová.

Bojovnice proti totalitám

Mašínová, jejímž mužem byl Josef Mašín, člen protinacistické odbojové skupiny nazývané Tři králové, v době soudního procesu s Miladou Horákovou organizovala podpisovou petici za její omilostnění. V listopadu 1953 byla zatčena za odbojovou činnost svých synů. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let žaláře za údajnou velezradu a špionáž. Byla umístěna do tábora nucených prací v Pardubicích, kde v roce 1956 zemřela.

Ďáblický hřbitov vznikl před první světovou válkou. Nachází se na něm čestná pohřebiště obětí první světové války a rovněž obětí nacistické a komunistické diktatury. V hromadném hrobě tam byl pohřben také páter Josef Toufar, jehož ostatky byl před několika lety vyzvednuty a následně pohřbeny v Číhošti.
Fotogalerie
8 fotografií