Jde o skripta strojařiny doplněná o detailní technické nákresy z let 1911 až 1913. „Učebnice tehdy byly velmi drahé, k některým předmětům ani neexistovaly. A tak si je studenti vytvářeli sami podle toho, co se dozvěděli na přednáškách,“ vysvětlil vedoucí univerzitního archivu Martin Kotačka.

Tři objemné rukopisy zahrnují kapitoly z nauky o strojích, mechaniky, hydrauliky či geometrie včetně detailních nákresů strojů a jejich součástí. „Nejde pouze o zápis z přednášek, na to jsou popsané znalosti velmi detailní a systematicky vytvořené. Zřejmě jde o kompilát více zdrojů, které dali studenti dohromady,“ dodal Kotačka.

Zatímco dárce knih zůstal v anonymitě, autorem skript je nejspíš Josef Hank, který se na ně podepsal. V rodné Poličce nejprve absolvoval učitelský ústav. Na brněnské technice studoval v letech 1911 až 1913 jako tzv. mimořádný student. „Jednalo se o malou skupinu studentů, kteří si zde pouze doplňovali vzdělání a zvyšovali kvalifikaci,“ uvedl Kotačka.

Chtěl si přivydělat?

Autor skript Josef Hank (1886 až 1919) se sice zapsal na oboru strojního inženýrství, ale na technice studoval pouze ekonomické předměty jako Nauka o penězích a bankách či Obchody bankovní a kurzovní.

„Z dostupných dokladů vyplývá, že samotnou strojařinu tedy nestudoval. Spíše využil svých kreslířských a rýsovacích schopností. Skripta pak pravděpodobně vyrobil pro někoho dalšího, možná i za úplatu. Komu patřila a jaký byl jejich následný osud, by mohl snad osvětlit neznámý dárce,“ míní archivář.

Poděkování dárci

„Jde o nejstarší doklad tohoto druhu z historie brněnské techniky, jaký máme. Ještě jednou chci dárci poděkovat, třeba se k němu zpráva nějak dostane. Jsem rád, když nám lidé nosí různé dokumenty, i když si nejsou jisti jejich hodnotou. S nadsázkou říkám – než aby se vyhodilo něco cenného, raději to doneste k nám a případně to odborně vyhodíme my,“ shrnul Kotačka.

Z války se už nevrátil

Hankovým učitelem na brněnské technice byl kromě jiných pozdější československý ministr financí Karel Engliš. Po ukončení studia působil Hank na soukromé obchodní škole v Údolní ulici. V roce 1914 byl povolán na srbskou frontu k 96. pěšímu pluku. O rok později upadl do zajetí, kde pravděpodobně později zemřel.

Domů se z 1. světové války nevrátil a v roce 1919 byl úředně prohlášen za mrtvého. V rodné Poličce je jeho jméno uvedeno na pomníku padlých.

Za císaře pána

Původní název techniky založené roku 1899 zněl C. k. česká technická vysoká škola Františka Josefa v Brně. Prvním rektorem se stal profesor Karel Zahradník. Výuka začínala s přibližně 50 posluchači. V roce 1918 se přejmenovala na Českou vysokou školu technickou v Brně.

VIDEO: Testování formule Dragon X vyrobené studenty VUT v Brně

Video
Video se připravuje ...

Testování formule Dragon X vyrobené studenty VUT v Brně VUT Brno