Ačkoliv to dnes málokdo ví, lidstvo bylo v roce 2012 blízko k apokalypse. Po výbuchu sluneční koróny vyletěly k Zemi 23. července megatuny plazmatu. Oběžnou dráhu naší planety protnuly jen o týden později, než v místech proletěla. Scházelo málo a veškerá technika napojená na sítě by zkolabovala...

Satelit jako stín

Aby bylo možné korónu zkoumat, je zapotřebí dvou satelitů. „Budou od sebe vzdáleny přesně 150 metrů, přičemž ten první bude sloužit jen jako stín. Hlídány budou gyroskopem vyvinutým v Brně. Zajistí jim stabilitu i přesnou pozici,“ řekl šéf vývojářů společnosti Honeywell Tomáš Neužil.

Sluneční koróna je vnější atmosféra Slunce vzniklá ze žhavých plynů. Je viditelná pouze při úplném zatmění Slunce. Teplota v koróně se pohybuje od jednoho do šesti milionu °C. Mise Proba-3 bude startovat letos pravděpodobně z Indie.


Společnost Honeywell sídlí v Brně. Pobočky má v Praze a polském Krakově. Zaměstnává 850 inženýrů z 50 států světa. Na vývoji tříosého MEMS gyroskopu pracoval tým téměř 40 lidí pět let. Mateřská firma sídlí v USA.

VIDEO: Sluneční koróna je ze Země vidět pouze při úplném zatmění Slunce. Časosběr úplného zatmění Slunce z observatoře Cerro Tololo v Chile.

Fotogalerie
3 fotografie