„Získávání podpisů kosmonautů do sbírky je nekonečný příběh. Čtvrt století práce, tisíce dopisů, nekonečné hodiny pátrání, desítky a desítky cest po světě – a k tomu spousta radosti, ale i zklamání,“ prozradil Tomáš Přibyl.

„Nejvíc si cením těch, která jsem získal osobně. A žádný neupřednostňuji,“ shrnul sběratel. Autogramů získaných osobně je téměř polovina, 265 z celkem 572.

Výstava připomíná, že se za celou kosmickou éru lidstva, kterou začal Jurij Gagarin v dubnu 1961, na oběžnou dráhu vydalo dosud 511 mužů a 68 žen pocházejících z 38 zemí světa.

Remek, Gagarin, Armstrong

Na obří stěně najdou návštěvníci kartičky s fotkami astronautů a jejich podpisy. Nechybí pochopitelně jediný Čech ve vesmíru Vladimír Remek i jeho kolega z mise Alexej Gubarev.

Cenný je autogram prvního člověka na Měsíci, Američana Neil Armstronga. Na speciálních pohlednicích nechybí ani Jurij Gagarin.

Video
Video se připravuje ...

Technické muzeum v Brně představilo unikátní sbírku podpisů astronautů Zdeněk Matyáš

Výstavu doplňují informační panely s rekordy i kuriozitami z dobývání vesmíru, zájemci objeví rozdíly mezi kosmonauty, astronauty a taikonauty, a kromě toho zjistí i například, které kosmické lodě létají v současné době na oběžnou dráhu či kdo aktuálně krouží nad našimi hlavami na dvou orbitálních stanicích.

Sbírku zapsali do knihy rekordů

Při příležitosti oslav 60. výročí Technického muzea v Brně byla loni v srpnu sbírka zapsána do České knihy rekordů coby největší sbírka podpisů kosmonautů.

Návštěvníci spatří i unikátní modely raket ze sirek zapůjčené Muzeem rekordů a kuriozit v Pelhřimově, to vše do 27. února.

Fotogalerie
22 fotografií