„Kosmonauti z celé Evropy se v Brně nebudou rojit pouze proto, aby vzpomínali na své výpravy do vesmíru. Někteří jsou skuteční pamětníci, ale budou zde i tací, co aktivně spolupracují na současných pilotovaných letech,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Očekává se, že Vladimíru Remkovi přijdou poblahopřát k výročí třeba Rusové Jurij a Roman Romaněnkovi nebo Rakušan Franz Viehböck a Belgičan Frank De Winne.

Výstava o Remkovi

Rojení začne 7. března dopoledne v Technickém muzeu, kde otevřou výstavu Vladimír Remek - 40 roků od letu prvního Čechoslováka do kosmu. Návštěvníci si prohlédnou například oblečení z výcviku a další části výstroje, původní obaly potravin, fotografie z Remkova soukromého archivu či malé drobnosti, které kosmonauty na jejich cestě doprovázely.

Krteček z vesmíru

Muzeum vystaví také originál populárního Krtečka, kterého Andrew Feustel, jehož manželka je českého původu, vzal na výlet do vesmíru v raketoplánu Endeavour v květnu 2011. Lidé si prohlédnou i československou vlajku, která byla v prosinci 1972 na Měsíci díky Eugenu Cernanovi - po otci byl slovenského a po matce českého původu.

Po poledni prolétnou nad Brnem stíhací letouny JAS Gripen. Od 13.00 do 17.00 bude ve hvězdárně zvláštní přepážka České pošty s příležitostným razítkem. V podvečer v Jihomoravském inovačním centru otevřou ESA Business Incubation Centre Brno, podnikatelský inkubátor firem, které ve svých komerčních produktech či službách využívají vesmírné technologie nebo systémy.

Vzlétl 2. března a zkoumal řasy

Vladimír Remek odstartoval z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve čtvrtek 2. března 1978. Velitelem dvoučlenné posádky Sojuzu 28 byl Alexej Gubarev. K cílům výpravy patřilo šest experimentů, které připravili českoslovenští odborníci. Pokusy sledovaly například rozmnožování řas v podmínkách kosmického letu, tavení materiálů nebo okysličování tkání kosmonautů. V pátek 10. března Gubarev a Remek měkce přistáli v Kazachstánu.

VIDEO: Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety.

Video
Video se připravuje ...

Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety  Reuters

Fotogalerie
7 fotografií