Většina exponátů je k vidění vůbec poprvé. „Je to i proto, že se těžko shánějí. Po druhé světové válce je většinou likvidovali, v České republice nezbývají téměř žádné, a proto je kolekce tak zajímavá,“ říká během prohlídky průvodkyně Natálie (25).

Když už se někde podobný unikát objeví, pátrá se i po jeho původním majiteli. „Nalézt se je podařilo kdysi na zámku ve Velkých Losinách. Tamní zámek patřil Lichtenštejnům stejně, jako náš kunínský,“ říká.

Unikátní uniformy

K vidění jsou nejen uniformy, ale také čepice a další pokrývky hlavy z dob dávno minulých. „Cylindry či čepice jachtového klubu, přílby, klobouky dámské i pánské, buřinka, včetně krabic, ve kterých tyto své ozdoby uchovávali,“ ukazuje průvodkyně.

Video
Video se připravuje ...

Jak se módili Lichtenštejnové, ukážou poprvé na zámku v Kuníně. Karel Janeček

Vystaveny jsou tu víc než čtyři desítky originálních exponátů, jež dnes uchovávají jinak ve sbírkách Muzea Novojičínska. „Mezi unikátní exponáty, jež v Česku nemají obdoby, se řadí vojenské hulánské uniformy dětí z přelomu 19. a 20. století,“ dodává průvodkyně.

Nasát lze i předvánoční atmosféru

Na adventní víkendy Zámek v Kuníně připravil prohlídky tématicky vyzdobených pokojů 2. patra zámku. Návštěvníci se mohou přenést do poklidné adventní a předvánoční atmosféry malebného moravského zámku, plného příběhů a původních sbírek. Nechybí stromeček, betlém ani dárečky.

Výstavu tu můžete navštívit do 19. prosince o víkendu od 10 od 16 hodin.  Prohlídky zámku s průvodci se konají každou půlhodinu.

Fotogalerie
19 fotografií