„Můžete zvidět naši nejslavnější zámeckou paní, hraběnku Marii Walburgu, v obležení květinových vazeb na její poctu,“ říká při vstupu do velkého sálu průvodkyně Klaudie (19).

Květinami jsou poseta všechna patra zámku, druhé patro je jimi doslova prošpikováno. Reprezentativní pokoje mají každý svoje zvláštní, a také na míru šité aranžmá. I proto, že tým předního českého floristy Slávka Rabušice vše vyrábí přímo v nich.

Novinkou jsou noční prohlídky

„Dominují samozřejmě růže, na nichž je výzdoba i založena. Nechybí gladioly, lilie i řada jiných květů. Výzdoba se po dobu trvání podle potřeby obměňuje, aby byla aranžmá stále svěží,“ prozradila v jídelně floristka Zlata Vachářová.

Novinkou jsou letos na zámku noční prohlídky. „Při samostatných prohlídkách se můžete těšit na svěží a nádherné květy nasvícené zespodu, abychom jejich půvab ještě víc umocnili. Toto uvidíte letos opravdu poprvé,“ lákala průvodkyně Klaudie.

Video
Video se připravuje ...

Průvodkyně Klaudie (19) o výstavě květin na zámku v Kuníně. Karel Janeček

Chybět nebudou během tradičně netradiční parády dámy v dobových rokokových kostýmech, hudba i výstavy.

Hold hraběnce

„Letošní slavnost Růže pro paní hraběnku je holdem znamenité ženě, která v mnohém předběhla svou dobu, která zažila ztrátu své rodiny, výsměch a nepochopení současníků, která se však snažila přinést štěstí svému okolí,“ dodala průvodkyně. Zámek bude vyzdoben do 3. října.

Marie Walburga (1762 až 1828) byla ženou, která milovala růže, zasvětila svůj živit filantropii a ve své době byla považována za celebritu Moravy a střední Evropy. Na zámku založila moderní vzdělávací ústav, který poskytoval vzdělání dětem bez rozdílu původu, víry, sociálních vrstev a národnosti.  Studovali tam jak Němci, tak Češi, ale také Židé, katolíci, evangelíci, chlapci i děvčata.Tím škola byla naprosto výjimečná.

Fotogalerie
24 fotografií