Za všechno může koronavirový lockdown, oprava zámku a i šikovnost někdejšího pana řídícího, nyní kastelána. „Každé ráno jezdím s dělníky o půl páté, to začínám lepit. Sochy z papíru stavím až do sedmi do večera, kdy mě vezou domů,“ usmívá se šikovný kastelán.

Před někdejším kolegou Karlem Knappem se kasal, že udělá padesát papírových soch, které rozestaví k otevření zámecké sezony po komnatách. „Potom jsem se holedbal, že jich bude sto. Už jich mám na osmdesát,“ ukazuje v zámecké místnosti.

Sochy s příběhem

Každá socha nebo uskupení skulptur bude mít svůj vlastní příběh. „Střelecký souboj se sekundanty, či zámecký bál, kuchaři a služebnictvo roznášející občerstvení, hudebníci hrající na pompézním bále, jaké se tu kdysi konávaly,“ popisuje kastelán.

Video
Video se připravuje ...

Linhartovský zámek hlídají obří sochy. Vyrobené jsou celé z papíru! Blesk – Karel Janeček

Těžko uvěřit, že jsou veškeré, i ty nejmenší, detaily jen z papíru. Dvorní dámy s mohutnými kučerami, hoch s houpacím koněm, pistole… „My chceme být vždy jiní, noví, aby se u nás návštěvníkům líbilo. Sochy z papíru nemá žádný jiný zámek na světě, v této velikosti a množství určitě ne,“ dodává.

Zkoušel, teď už má grif

Šel jsem cestou zkoušky a omylu. Teď, když už mám hotových skoro osmdesát soch, mám už grif. Sochu tvořím tak den, dva, včetně zdobení. Třeba pistole k souboji jsem ale lepil tři dny, menší kusy trvají déle,“ popisuje Jaroslav Hrubý. Lidé mu vozí do zámku noviny a papír, má jich velkou spotřebu.

Hlavy se mohou otáčet

Nafukovací míček olepí kastelán vrstvami papíru, když ztvrdnou, vyfoukne ho. To znamená asi šest, sedm vrstev. Stejně jako u těla, musí i u hlavy znát tvůrce dobře anatomii. Hlavy dělá sochám otáčecí, aby se daly libovolně v interiérech nastavovat.

Problémy byly s vlasy

„Vlasy jsem nejprve natáčel na tyčku od smetáku, ale vždy mi zplihly. Naklížil jsem je, natočil, zase mi zplihly a nešly sundat. Při holení jsem se díval do koupelnové skříňky, a uviděl jsem tam lak. Měl jsem vyhráno: vlasy jsem zastříkal a drží,“ směje se.

Prozatím mají zavřeno

V současné době probíhá v zámku v Linhartovech generální rekonstrukce za 30 milionů. Proto brány návštěvníkům otevře až po letních prázdninách, je to plánováno nejspíše na říjen. Tehdy poprvé lidé mohou přijít sochy v 25 místnostech obdivovat.

Fotogalerie
19 fotografií