Na hřbitov chodí dobrovolníci „makat“ už od roku 2017 a doslova ho vynesli na světlo. Prosekávají keře, kácí stromy, opět tvoří cestičky mezi řadami hrobů, které čistí a opravují. Nejtěžší úkol, opravit kapli, je však teprve čeká.

„Bylo to tu kompletně zarostlé. Ta kaple nebyla vidět, ležely tu zřícené stromy. Objevili jsme to tu s přáteli náhodně a chtěli s tím něco udělat. Sehnal jsem kamaráda s motorovou pilou, přidali se další a brigády začaly,“ řekl jeden z iniciátorů obnovy Stanislav Kolek.

Hornické oběti

Brigádníci tu objevili i pomníky obětem hornických neštěstí. „Tento pomník odkazuje na neštěstí na dole Gabriela v roce 1924, kdy zahynulo 15 horníků. Tři z nich, evangelíci, jsou pochováni zde,“ ukazuje na poničený památník historik Radim Kravčík (41).

Cílem je nejen tomuto památníku navrátit důstojný vzhled. „Máme hotov restaurátorský záměr, obnova bude stát 250 tisíc,“ dodal Kravčík. Další dva zdejší hroby jsou horníků, kteří zahynuli v roce 1917 na dole Hohenegger.

Konečně může za pradědou

Otto Santarius (81) z nedaleké Orlové je jedním z dobrovolníků, kteří mají na hřbitově pochované předky.

„Je tu pochován můj pradědeček. Je to ten černý pomník nalevo od kaple. Než se začalo s obnovou hřbitova, nešlo se ke hrobu vůbec dostat. Jsem moc rád, že už to jde. Když můžu, také jezdím pomáhat, tak jako dnes,“ vylíčil.

Velké plány do budoucna

Obnovu hřbitova si vzal pod svou záštitu nový spolek Olza Pro, který chce pečovat o slezské památky. Je to hlavně kvůli jednáním s vlastníkem hřbitova, evangelickou církví augsburského vyznání, a úřady.

„Chceme mimo jiné zpevnit a odvodnit přístupovou cestu, vytáhnout zřícenou věž kaple, usadit ji jako památku na volné místo vedle kaple a zakonzervovat budovu tak, aby se dál nerozpadávala. V budoucnu chceme kapli zrekonstruovat,“ řekl předseda Marek Konieczny.

Mezi zaniklými koloniemi

Hřbitov založený roku 1903 Evangelickým hřbitovním spolkem pro Karvinou a Solcu 1903 se nachází v lese v karvinské části Doly, v prostoru mezi zaniklými hornickými koloniemi Mexiko a Nový Jork. Do té doby hřbitov i kaple v Karviné zcela chyběly. Kolonie zanikly a hřbitov pustl, dokud nebyl znovu objeven.

VIDEO: Na okraji Dolních Břežan za Prahou se nachází netradiční hřbitov.

Fotogalerie
13 fotografií