Jednalo se o jakýsi skener nainstalovaných aplikací, který dokázal odhalit aplikace od čínských vývojářů či organizací, které následně aplikace nabídla odinstalovat. Dá se na ni také dívat jako nástroj pro podněcování protičínských nálad, a není s podivem, že byla velmi populární v Indii. Mělo se jednat o jakousi „odvetu“ proti přesunu čínských vojáků na indické území na sporné mezistátní hranici v Himalájích.

TIP: Hysterická reakce komunistického režimu? Čína odstranila hru, ve které se šíří smrtelná nákaza

Za deset dní od vydání si aplikaci v Indii stáhlo milion uživatelů, do konce května počet instalací stoupl pětinásobně! Na páté pozici, co počtu stažení, se aplikace, poměrně překvapivě, umístila i v Austrálii. Remove China Apps však nebyla úplně jednotná, protože, třeba TikTok sítem neprošel a musel být odstraněn, PUBG, které je dílem čínských vývojářů, však v aplikaci prošlo bez povšimnutí. Popularita aplikace samozřejmě neušla pozornosti Googlu, který ji v průběhu minulého týdne odstranil z Google Play.

TIP: Potupný konec války s Googlem. Herní pecka Fortnite je ke stažení na Google Play

Oficiální důvodem je porušení politik pro publikaci aplikací v Google Play, které aktivně podněcují k odinstalaci či deaktivaci dalších aplikací třetích stran. Podle zpráv Číny však Google zřejmě v případě této aplikace použil dvojí metr, což je podle čínských zdrojů jakýmsi „nepsaným standardem“ západních firem. Čínští vývojáři se ptají, proč v prvé řadě Google vůbec umožnil prvotní publikaci této aplikace ve svém aplikačním obchodě, protože striktní podmínky aplikace porušovala již při svém vydání...

Via AndroidCentralGoogle blog