„Ukončení režimu centrálního otevírání všech dveří na každé zastávce navazuje na uvolnění opatření zavedených v souvislosti s pandemií covid-19 a současně zohledňuje postupný nárůst venkovních teplot,“ uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková s tím, že automatické otevírání všech dveří snižuje účinky klimatizace ve vozech. Mluvčí doplnila, že v metru budou zatím řidiči všechny dveře ve stanicích automaticky otevírat i nadále.

Od pondělí 8. června bude obnovený i večerní provoz některých autobusových linek, a to linky číslo 149 (Bavorská - Dejvická), číslo 150 (Želivského - Na Beránku), 170 (Pražská čtvrť - Jižní Město) a 176 (Karlovo náměstí - Stadion Strahov).

V platnosti zůstává zrušení doplňkového prodeje jízdenek u řidiče na městských autobusových linkách a povinnost cestujících mít během celého pobytu ve všech prostorách MHD zakrytý nos i ústa.

Dezinfekce

Podle Řehkové pracovníci DPP nadále pokračují ve zvýšené dezinfekci vozů metra, tramvají a autobusů a prostorů stanic a zastávek. „Ozonizujeme vozy metra, autobusy i tramvaje, denně otíráme všechny tyče a madla ve vozech i na eskalátorech, používáme vyšší koncentrace čisticích a dezinfekčních prostředků, děláme maximum pro to, aby se cestující v MHD cítili bezpečně,“ uvedl již dříve generální ředitel DPP Petr Witowski.

V návaznosti na uvolňování mimořádných opatření, která zavedla vláda v boji proti covidu-19, se v pražském metru od 1. června zkrátily intervaly spojů na všech linkách v ranní a odpolední špičce. Obnovil se dále večerní provoz na tramvajových linkách číslo 8 a 20 nebo se otevřela informační centra pražského dopravního podniku a prodejní místa jízdenek v metru.

Pražské metro ročně přepraví asi 433 milionů cestujících, tedy asi 1,2 milionu denně. Nejvytíženější linkou metra je linka C.