Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zákulisní hráč Jansta se zbavil „zlatého dolu“. Důvodem prý není stíhání, ale zdraví

Autor: sab - 
13. května 2020
22:00

Advokát a lobbista Miroslav Jansta se zbavil svého podílu v advokátní kanceláři Jansta, Kostka. Jak zjistil Radiožurnál, většinový podíl 51 procent prodal se společníky Tomáši Chrenkovi mladšímu, synovi ocelárenského miliardáře Tomáše Chrenka. Na kolik si obchodem někdejší šedá eminence ČSSD přišla, se neví. Jansta, který vede Českou unii sportu a má kontakty v politice, bude dál ve společnosti působit jako spolupracovník.

„Zcela jsme předali vedení kanceláře mladším kolegům, se kterými řadu let spolupracujeme. Domluvili jsme se nejen na obchodním modelu, ale i na další spolupráci, díky které budeme v kanceláři jako spolupracují advokáti nadále působit,“ napsal Radiožurnálu bez dalších podrobností Jansta, který je obžalovaný kvůli kauze ovlivňování sportovních dotací.

Že by za prodejem bylo stíhání a blížící se soud, předseda České unie sportu (ČUS) Jansta striktně odmítl. Podle lidí z jeho okolí je důvodem Janstův zdravotní stav.

Nový spoluvlastník Chrenek mladší v kanceláři začínal jako advokátní koncipient v roce 2009. Aktuálně se specializuje na obchodní právo a obchod neokomentoval.

„Kšefty“ se státem

Janstova teď už bývalá advokátní kancelář má za sebou lukrativní zakázky. Uzavřela několik smluv se státem. Jen letos to bylo třeba s Technickou správou komunikací hlavního města Prahy, pražským magistrátem nebo s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky. Českým drahám nebo pražskému dopravnímu podniku poskytovala právní poradenství.

Všechny tyto „kšefty“ kanceláři zůstanou. „V činnosti kanceláře se nic nemění, ani struktura klientů, ani nabízené služby, ani silná sestava advokátů,“ uvedl Jakub Kotrba, který aktuálně vlastní 46 procent společnosti.

Jansta měl navádět, kam poslat peníze

Janstovo trestní stíhání souvisí s jeho veřejnou funkcí. Jako šéf České unie sportu čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky ve stadiu pokusu.

Spolu s ním je obžalovaných dohromady pět lidí a dvě právnické osoby. Tím je bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta, bývalá náměstkyni ministryně školství Simona Kratochvílová, někdejší ředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza a generální sekretář Janstovy České unie sportu Jan Boháč.

Právě náměstkyni Kratochvílovou a ředitele odboru Břízu měl Jansta navádět, aby jeho unii přidali víc peněz a ubrali jiným organizacím. Informaci, kolik má vlastně dostat, přitom Jansta vůbec neměl znát.

„Olympijskej výbor je třeba pokrátit. Já nechci proti Jirkovi (Jiří Kejval, předseda ČOV- pozn. red.) nasazovat, ale tam má být na zajištění olympiády, a ne nějaký český olympijský výbor, na to má dost sponzorů, že jo,“ nabádal podle policejního spisu vlivný právník náměstkyni Kratochvílovou v SMS zprávě.

Náplň práce?

Jansta si nedávno stěžoval, že mu zablokovali majetek. Pražský vrchní soud blokaci zrušil a v usnesení napsal, že dokazování bude v jeho případě značně problematické. „Obviněný jako předseda České unie sportu měl ‚v náplni práce‘ získávání prostředků pro činnost ČUS a měl logicky zájem na tom, aby této organizaci byly přiděleny, pokud možno, co největší prostředky. Ve sdělení obvinění se zatím neobjevuje podezření, že tak činil takovými prostředky, jako je např. předkládání vědomě nesprávných údajů, manipulace s projekty, úplatky, vydírání apod.,“ stojí v usnesení.

Takovými slovy se právě Jansta při svém obhajování brání. Podle něj chybu udělali úředníci, když dotaci špatně spočítali. Nezákonně prý nejednal, jenom na chybu upozorňoval. Brání se také třemi znaleckými posudky.

Další kontroverzí na účtu Janstou spoluvlastněné advokátní kanceláře je kauza korunových dluhopisů. MF Dnes v roce 2017 upozornila, že firma měla v roce 2014 obrat zhruba sto milionů korun, na daních odvedla přibližně milion. Zisk pak ve většině šel k neznámým držitelům korunových dluhopisů. Jansta tenkrát odmítl říct, kdo jsou lidé, kteří peníze dostali.

„Všechno bylo na základě posudků. Nedělal jsem to samozřejmě já, ale naši daňaři. V čem je problém? Tak to zkontrolují, jestli to je v pořádku se zákonem. Buďto to je správně, tak fajn. Když ne, tak to budeme dodaňovat. Odpovědnost ponese ten, kdo nám tam dal razítko,“ řekl. Podobné problémy s nákupem dluhopisů v minulosti řešil i premiér Andrej Babiš.

Video  Šéf České unie sportu Miroslav Jansta odpovídá na dotazy, zda je pod Babišovým drobnohledem.  - Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa