Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maláčová chce zkusit snížit politikům platy. Neví, čím by zaujala, čílí se opozice

Aktualizováno -
13. května 2020
17:10
Autor: ČTK - 
13. května 2020
14:00

ČSSD navrhne v souvislosti s očekávaným hospodářským poklesem snížení platů ústavních činitelů. Návrh představí v nejbližších dnech, změna by se měla týkat ministrů, poslanců a senátorů. Platová základna by měla dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy, uvedla dnes na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Jenže s podobnými návrhy už v minulosti do Sněmovny přišly opoziční strany a i proto, že pro nehlasovala právě ČSSD, návrhy neprošly.

Koaliční ČSSD chce v souvislosti s očekávaným hospodářským poklesem snížit platy ministrů, poslanců a senátorů. Platová základna by měla dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy. Nyní se platy ústavních činitelů odvíjejí od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Od ledna činí minimální mzda 14 600 korun. Pracuje za ni asi 150 000 lidí.

Činitelům od ledna platy vzrostly

Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 korun hrubého. Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243 800 korun a šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127 800 korun. Platy vzrostly od ledna vrcholným politikům zhruba o desetinu. Spolu s platy stouply politikům i měsíční náhrady.

Minulý týden vláda ČSSD a hnutí ANO odmítla podpořit návrh hnutí Trikolóra na půlroční odebrání platu poslancům a senátorům v souvislosti s koronavirovou epidemií. Plat zákonodárce podle stanoviska kabinetu přispívá k řádnému výkonu jeho mandátu.

Dříve ČSSD snižovat nechtěla

V minulosti už různé možnosti, jak snížit politikům příjmy navrhovali třeba Piráti. Jak dnes řekl předseda jejich poslanců Jakub Michálek, ani ČSSD tenkrát pro jejich návrh nehlasovala a ten tak neprošel. Opozice tak nyní hovoří v souvislosti s návrhem Maláčové na snížení platů ústavních činitelů o populismu i snaze odvést pozornost.

Piráti navrhovali, aby se platy politiků odvíjely od průměrného platu v celé ekonomice. „Tudíž v případě, že je krize a platy se v ekonomice snižují, tak by se snižovaly i poslancům. Pokud se nepletu, tak sociální demokraté pro to nehlasovali. To je myslím dostatečně výmluvná odpověď,“ řekl.

„To je pořád dokola, když někdo neví, čím by zaujal, navrhne, abychom se bavili o platech ústavních činitelů,“ komentoval návrh předseda ODS Petr Fiala. Platy poslanců by podle něj měl určovat automat, který funguje. „Je nastavený, tak ať běží. Mně to připadá jako absurdní, abychom se tím zabývali,“ uvedl. Až návrh uvidí, je ale ochoten o něm diskutovat.

Také šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že jeho strana prosazuje navázání platů ústavních činitelů na průměrný plat v ekonomice. „Nikoli na částce, kterou lze stanovit zákonem. To znamená, že jsme připraveni o návrhu jednat, ale vázanost na minimální mzdu nám nepřipadá správná. Ta může růst, respektive roste, bez závislosti na vývoji v ekonomice a tak by i platy rostly. Kdežto při vazbě na vývoj ekonomiky může růst, ale také klesat,“ vysvětlil.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura ČTK napsal, že SPD ve Sněmovně navrhovala zmrazení platů politiků od roku 2021. „Poslanci ostatních stran, včetně poslanců ČSSD, nám náš návrh hlasováním zamítli. Proč poslanci ČSSD tedy hlasovali proti?“ diví se Okamura.

Maláčová odvádí pozornost, míní opozice

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová varovala před „naskakováním“ na snahu Maláčové odvést pozornost od problematiky ošetřovného. „Za čtyři dny se některé děti nemohou vrátit do škol a rodiče, zaměstnavatelé, ani školy doposud nevědí, zda bude nárok rodičů na ošetřovné platit i dál. Ministryně je neschopná přesvědčit své koaliční partnery z ANO, a proto vytahuje jako záchranu osvědčenou kartu - platy ústavních činitelů,“ napsala ČTK Adamová.

S diskusí o platech nemá problém. „Včetně toho, jaké další úspory s tím spojí, ale ať neodvádí pozornost od své neschopnosti a toho holubníku, který vláda způsobila,“ dodala.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana jsou nyní platy politiků svázány s vývojem ekonomiky. „Když klesá, budou klesat i platy. To se teď dá přirozeně čekat a je to v pořádku,“ uvedl. Návrh je podle něj přesně v linii vlády premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Přes minimální mzdu by o platech poslanců, kteří mají vládu kontrolovat, rozhodovala vláda. A ptám se - budeme snižovat i platy státních úředníků? Budeme snižovat platy vrcholných manažerů polostátních podniků? A s tímto nápadem přichází ministryně vlády, která chce zvýšit rozpočet pro kancelář prezidenta republiky? Čirý populismus,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 14. května 2020 19:08 )

Snížit platy poslancům navrhoval i V.Klaus ml.
Je to správné. Jeden měsíc v začátku pandemie seděli zašití doma a brali plný plat i náhrady, které berou stále a pravidelně nezasedají. Navíc opozice jenom blije do medii kritiku a nesmysly.Nějak jim nedochází, že jsou placeni z daní pracujících.
Platy snížit, ubrat poslance na polovinu a senát zrušit !!!!

marmat ( 14. května 2020 11:52 )

Tak teď jdou "věci" opravdu z "tlustýho do tenkýho".......

marmat ( 14. května 2020 11:49 )

horalysa : A mohli UPUSTIT a mohli být VELCÍ,
kdyby nebyli tak strašně "malí"

marmat ( 14. května 2020 11:48 )

ODS svůj stín NEDOKÁZALA překročit......
musí přihlížet a dokonce snad SOUHLASIT
Jak vypadají, že to nedokázali NIKDY navrhnout oni....
A jak budou vypadat, když nebudou souhlasit !!!???
TITANIK preferencí už směřuje špičkou ke dnu .

marmat ( 14. května 2020 11:43 )

NEJVĚTŠÍ FÓR ............
je, když opozice ani netuší, čím by "konečně zaujala"
a doufá, že se stane zázrak .....!!!?
Jediné čeho se hrozně bojí VŽDY....je o svůj plat...tak tohle ESO nikdy nevynese
Koukat na to, že TO dokázal soupeř, je "kalich hořkosti až do dna" ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa