Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ošetřovné i po otevření školky? Schillerová přiznala bílé místo vládních plánů

Autor: ČTK - 
11. května 2020
19:10

Vláda zatím nerozhodla o jasnějších podmínkách vyplácení ošetřovného po otevření školek. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to v pondělí řekla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Podle ní by záležitost mohl upravit pozměňovací návrh k zákonu o odložení sociálních odvodů firmám, který by mohla Sněmovna schvalovat ve středu. Stanovení jasnějších pravidel žádá ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

„My jsme to dnes řešili (další vyplácení ošetřovného), ale nedořešili,“ uvedla Schillerová.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v roušce Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v roušce | Facebook - A. Schillerová

Maláčová žádala resorty školství a zdravotnictví o určení jasných pravidel, kdo z dětí do otevíraných škol či školek může a kdo by neměl. Podle toho by se upravilo i vyplácení ošetřovného. Podle Schillerové ministryně práce navrhuje úpravu podmínek doplnit do připraveného zákona o odkladu odvodů, o němž by tento týden mohla rozhodnout dolní komora. Do projednávání normy se tak musí vyjasnit, co by v pozměňovacím návrhu případně mělo být a zda by měl podporu ostatních stran, míní Schillerová.

Schillerová: Školky buď otevřeny jsou, nebo nejsou

Otázka je, zda potřebujeme pozměňovací návrh. De facto školy jsou vyřešené. Zbývají školky. Ošetřovné je nějak nastaveno. Školky buď otevřeny jsou, nebo nejsou,“ dodala Schillerová. Rodiče dětí z otevřených školek by tak zřejmě nemuseli mít na ošetřovné už nárok.

Stát hradí ošetřovné na děti do 13 let i na starší postižené školáky po celou dobu uzavření škol, nejdéle však do konce června. Vláda nařídila kvůli šíření koronaviru zavřít školy 11. března. Provoz zastavila i většina školek. Stát jim to ale nepřikázal, rozhodli o tom jejich provozovatelé.

Foto: 

Ve školách uvolnění nařízených opatření podle ministrů zdravotnictví Adama Vojtěcha a školství Roberta Plagy (oba ANO) neznamená plné obnovení školní docházky a výuka bude omezená. Záležet tak bude na rozhodnutí rodičů, zda zůstanou s dětmi dál doma, nebo půjdou do práce.

Stát doplácí zaměstnancům kvůli uzavřeným školám a školkám ošetřovné 60 procent základu příjmu za březen a od dubna 80 procent. Živnostníci pak dostávají za březen za den 424 korun a od dubna 500 korun.

Více o ošetřovném po otevření škol čtěte ZDE >>>

kornkau@seznam.cz ( 12. května 2020 06:56 )

Ja do prace chci a musim ! Neboť ošetřovne za březen ještě nedošlo ,ale že do školky cpou děti co jsou matky na MD to nechápu ....

Anifa ( 11. května 2020 19:54 )

Domnívám se, že by děti měly nastoupit do škol a školek nejméně na 2 měsíce, prázdníny mohou být zkráceny.Rozhodně je teď příznivá epidemiologická situace.V září začne chladné počasí, virozy a do školy nepůjdou zas.Rozhodně si nemyslím, že by matky puberťáků měly stále sedět doma, pobírat ošetřovné, zatímco "děti" se poflakují v parcích, nákupních centrech a kinech bez dozoru. A navíc chudáci zaměstnavatelé takových matek.

karancita ( 11. května 2020 19:41 )

Nějak tomu nerozumím, když dám dítě do školky, tak přece mohu do práce a nemohu chtít ošetřovné. To už opravdu matky neví, co by ještě po státu chtěly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa