Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

I v karanténě se dá prožít akce, žhavá romantika i dobrodružství! Stačí nalistovat

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    9. 4. 2020
    19:33

    Už jsme třikrát přerovnali spíž i dokumenty, z šatníku vyřadili nepadnoucí kusy, vycídili každý kout. Co teď? Ani ve stěnách svého bytu se nemusíme vzdát dobrodružství, stačí vědět, kam sáhnout.

    Železářství otevřeli, o kulturním životě si ještě chvíli necháme jen zdát. Nebo… se můžeme vydat poznávat nové světy, zažít napínavou akci či dobrodružství plné adrenalinu anebo se vášnivě zaplést. To všechno na stránkách, které popsali nejlepší autoři minulosti i současnosti. Ano, doporučíme vám „utéct“ z karantény díky knihám. Protože, jak kdosi řekl: „Čteš-li knihu napoprvé, poznáš nového přítele, čteš-li ji podruhé, potkáš starého.“ A možná i vy, kdo jste dosud čtení nepropadli, odhalíte kouzlo tohoto koníčku. Začít můžete prakticky okamžitě. Knihy se totiž dají, i přes zavřené obchody, pořídit na internetu. Ať už tištěné nebo elektronické či v podobě audioknih. Ty poslední dvě jmenované mají navíc tu výhodu, že od jejich pořízení vás dělí jen vteřiny či minuty a nikam pro ně nemusíte. My vám přihodíme několik tipů, se kterými sáhnete na jisto.

  • 1.Knihy, které voní

    6279171:full:true:true

    Začneme u papírových knih, které nejen krásně voní tiskařskou barvou a příslibem prožití příjemných chvil nad jejich stránkami. Dokážou být také užitečné, což ocení každý rodič malého špunta s nečekanými prázdninami. Jak ho zabavit a zároveň aspoň trochu vzdělat? Pomoc nabízí Cesta kolem světa za 80 rébusů od Aleksandry Artymowské. Ilustrátorka na téměř stovce stránek s malebnými obrázky ukrývá 80 úkolů verneovské výpravy do bludišť a labyrintů, kterou zdolají i předškoláci.

    6279172:full:true:true

    Jen o fous starší děti pak láká Emily Huntová, aby společně se sourozenci či rodiči uskutečnili Experimenty na 15 minut. Právě tolik času totiž stačí na některý z pokusů, během kterých si postavíte kuličkovou dráhu, objevíte tajemství barevného „ohňostroje“ ve sklenici a spoustu dalších. Každý z nich navíc odhalí něco nového, co se dětem bude hodit i ve škole a jak slibuje vydavatel, zjistí, že „věda je zábava“.

    6279173:full:true:true

    Do (dětské) třetice se s Jo Moon vrhneme na spojovačky Zvířátka z celého světa. Také jste je tak milovali jako děti? V těchto mohou prckové vyčarovat zvířátka pod vodou, v pralese, na pláži, v lese nebo parku. Projít kus světa, poznávat přírodu a její obyvatele a zabavit se, než si nějakou svou knihu, nebo alespoň kapitolu, přečtou máma s tátou. Starší sourozenci jim pak mohou povídat o tom, Jak to, že…, což je název celé série od Oxford University Press. Jednotlivé díly pomohou s úkoly a pozvou do světa techniky, biologie člověka, světa rostlin a živočichů i do záhadného světa vesmíru.

  • 2.Stáhni a čti

    6279191:full:true:true

    Samozřejmě vás titulkem nenabádáme k ničemu nekalému. Ale elektronické knihy se dají číst v této době i zdarma a legálně. Například Palmknihy nabízejí hity Ladislava Zibury či Františka Kotlety a dalších autorů skutečně jen na kliknutí. „Už dlouho se snažíme lidem ukázat, že číst se dá různými způsoby, především díky telefonu, který máme stejně všichni neustále v ruce. Současná tísnivá situace nás uzavřela doma, ale digitální čtení je naštěstí stále k dispozici a proto ho chceme lidem dopřát co nejvíc, ať už skrze aplikace nebo e-knihy, které ve spolupráci s autory a nakladateli nabízíme se slevami nebo dokonce zdarma. Je potřeba se rozptýlit a čtení nám s tím jistě pomůže,“ říká Břetislav Hanzel, ředitel inovační divize Albatros Media.

    Na měsíc zdarma je tak k dispozici třeba kompletní knihovničky v aplikaci Booko. Děti si tak mohou užít více než 100 knížek v interaktivní podobě s rozhýbanými ilustracemi, hlasem vypravěče nebo hrami, jsou tu i knížky v angličtině. Hodit se mohou i aplikace Storki - ta pobaví hlavně teenagery, píšou a čtou se tu příběhy ve formátu krátkých zpráv, obrázků a gifů – a StoryMe, ve které vycházejí příběhy různých žánrů na pokračování. Všechny zmíněné appky jsou k dispozici pro telefony s Androidem i pro iPhony.

    6279174:full:true:true

    V elektronické verzi si můžete užít i zatím všechna česká vydání knih spisovatele Tima Weavera s Davidem Rakerem, odborníkem na pátrání po nezvěstných osobách. Nebo strhující příběh Pohřbená tajemství autora Josepha Findera, v němž Nick Heller pátrá po stopách Alexy Marcusové, unesené dcera multimilionáře. Něžné pohlaví pak jistě okouzlí Hříchy Hollywoodu spisovatelky Alessandry Torreové, ať už v elektronické či papírové verzi. Moderní, ale přitom dokonale romantický střet dvou světů, v němž dokonalý hollywoodský švihák Cole Masten potká Summer Jenkinsovou, děvče z malého městečka Quincy ve státě Georgia. Jak tohle dopadne?

    E-knihy zdarma najdete tady...

  • 3.Nechte si číst od nejlepších

    6279196:full:true:true

    Pravdou je, že tento titulek je tak trochu dvojsmyslný. Jednak odkazuje na to, že následující audioknihy z našich tipů načetli mistři svého řemesla, jednak na nesporný fakt, že pro svou oblíbenost, tituly a třeba také dvacítku ocenění v klání Audiokniha roku si takové označení vydavatelství OneHotBook zaslouží. Začneme tedy u nejmenších, které čeká už druhé dobrodružství modrovlasé rozumbrady Hildy autora Luka Pearsona s hlasem Marthy Issové. Hildu i naslouchající mláďata pak čeká setkání s divokými elfy, draky, kteří plivou oheň, tajemným mluvícím havranem a spoustou dalších kamarádů.

    Dalším titulem je první díl plánované trilogie, doslova a do písmene bravurní, nečekaně strhující a živé vyprávění Šikmý kostel od Karin Lednické, načtené Vilmou Cibulkovou. Román tak naléhavý a tak syrově pravdivý, že špínu cest cítíte na vlastních chodidlech a vzduch kolem vás zhoustne… V kronice odehrávající se mezi lety 1894 až 1921 jsou Barbora, Julka a Ludwik představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná.

    Třetím titulem kategorie je pak opět mistrný kousek chlubící se přídomkem „nejvtipnější fantasy“. Terry Pratchett opět zve na Zeměplochu ležící na zádech čtyř slonů, kteří zase stojí na krunýři velké vesmírné želvy A’Tuin. Hlavní otázka knihy je: Co když ze světa zmizí smrt? Třeba tak, že vzduchem létá haraburdí, nadávky se zhmotňují do podoby zmutovaných komárů, blábolící mágové čelí invazi nákupních vozíků – a staří ne a ne umřít, ani když jim ostatní „pomůžou“ a zakopou je pár sáhů pod zem. A Smrť? Ten si užívá zasloužený odpočinek! Příběh v geniálním překladu Jana Kantůrka vypráví herec Jan Vondráček.

    Proč se pustit právě do tohoto druhu vnímání knih? „Psychologové audioknihy doporučují proto, že obohacují slovní zásobu, odvádí myšlenky jinam a přispívají ke snížení stresu. Navíc, každý si vzpomene, jak při vlastním marodění přečetl i celé knižní série – s audioknihou tak může učinit celá rodina pohromadě,“ řekla Blesku Zuzana Turňová z OneHotBook. A my na závěr připojíme ještě jeden citát. Španělský novinář Antonio G. Iturbe řekl: „Kdykoliv začneš číst knihu, cítíš se, jako bys nastoupil do vlaku, který tě veze na prázdniny.“ Tak, bez ohledu na všechna omezení a možná i dočasnou šeď karantény, hezké knižní prázdniny!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi