V Michli dlouhodobě fungovala pobočka MKP v Domovu Sue Ryder, odkud se začátkem ledna začala stěhovat právě do nové pobočky Jezerka, která se nachází - jak název napovídá - pod stejnojmenným parkem. První návštěvníky přivítala v pondělí 2. března. „Zatímco původní knihovna disponovala prostorem o výměře 100 metrů čtverečních, nynější pobočka má hned desetinásobek,“ prozradila vedoucí knihovny Lenka Nehasilová.

Rok práce

Knihovna vznikla v architektonicky zajímavé budově v Nuselské ulici těsně u potoka Botič. Objekt vznikal koncem 20. let 20. století coby Občanská záložna, a dlouhé desetiletí sloužil pro bankovní potřeby. „Poslední léta ale tyto prostory byly nevyužívané. Tak z naší strany vznikl určitý zájem o to, zda by budovu, která je ve vlastnictví magistrátu a ve správě Prahy 4, nemohla využívat právě knihovna,“ uvedla Nehasilová.

Jak se s oblibou říká: slovo dalo slovo, a už v roce 2017 se počítalo s tím, že objekt poslouží pro knihovní účely. „Letité chátrání takto krásného domu v centru Prahy 4 pro mne bylo srdcervoucí. Proto jsem se snažil najít řešení, jak tento objekt znovu přivést k životu. Založení pobočky městské knihovny se mi jevilo jako naprosto ideální řešení,“ nechal se pro Blesk.cz před třemi lety slyšet tehdejší místostarosta a nynější opoziční zastupitel Prahy 4 Lukáš Zicha (STAN).

Starostka Prahy 4 na nové pobočce ocenila rychlost jejího zprovoznění. „Prostor byl stavební firmě předán na podzim v roce 2018, stavba začala v lednu 2019 a letos v březnu knihovna přivítá první návštěvníky,“ uvedla během slavnostního otevření knihovny Irena Mihalcová (ANO). Celkové náklady se vyšvihly na 32 998 000 korun, přičemž architektonický návrh rekonstrukce interiéru měl na svědomí architekt Tomáš Hořava, který pro MKP rekonstruoval například také pobočku na Zahradním Městě, Korunní nebo Lužiny.

Ze socialismu do moderny

Když se prostoru, který byl nějaký čas nevyužívaný, architekt Hořava ujal, bral to jako výzvu. „Rekonstrukce je vždy složitější, ale také zajímavější než novostavba. Architekt při ní totiž musí vycházet z toho, jaké prostory má k dispozici,“ vysvětlil pro Blesk.cz. „Nám šlo především o to, plně zúročit potenciál zajímavé stavby,“ uvedl architekt, v jehož rukou se interiér přetvořil v něco nevídaného - alespoň co se standardních podob tuzemských knihoven týče.

Na základě vizí jeho ateliéru Hořava Architekti bylo zcela upraveno první patro, ve kterém se dříve nacházely kanceláře přepažené příčkami. Zároveň došlo k rozšíření kulatého světlík, díky čemuž knihovna „obdržela“ neobyčejně prosvětlené kulaté atrium, po jehož obvodě se na stupňovité lavice mohou čtenáři posadit. A hned při vstupu do knihovny návštěvníka zarazí další neobyčejný prvek, který jinde v knihovnách k vidění není – malá fontánka.
Součástí výbavy interiéru knihovny je malá fontánka.
Autor: David Zima

„Původně na jiném místě stávala větší mozaiková kašna. Ta ale bohužel z estetických hledisek vůbec nekorespondovala s prostorem, jak jsme si jej představovali,“ vysvětlil architekt. „Nebyla vůbec vzhledná, kdyby se jednalo o kvalitní kus umění, zachovali bychom ji alespoň na jiném místě. Bohužel ale působila značně socialisticky.“

Knižní banka

Celkem je v knihovně k dispozici podle vedoucí pobočky zhruba 10 tisíc knih. Mimo nich tu lze najít studovnu, brýle na vrituální realitu, dětský koutek, a také rukodělný ateliér, ve kterém je možné využít buď standardní šicí stroje anebo složitější overlock. „V severských knihovnách jsou takové ateliéry nebo dílny běžné,“ připouští Nehasilová. „Dnes knihovny nejsou jen o knihách ale o setkávání, což je smyslem i této knihovny. Lidé sem mohou chodit nejen za literaturou, ale i za nejrůznějšími akcemi i na kurzy a workshopy šití.“

Jaké další perličky knihovna skrývá? Že se nachází v bývalé bance dodnes nezapře. I po rekonstrukci a novém účelu budově na střeše zůstala socha mladé dívky s kasičkou na mince symbolizující Spořivost. A bývalý účel dokládá také zázemí, kde má knihovna své sklady. Jeden z nich totiž kdysi býval bankovním trezorem, na což upomínají původní masívní pancéřové dveře s mřížemi.
V nové pobočce sítě Městské knihovny Prahy se lze setkat i s bývalým bankovním trezorem! Čtenáři jej ale neuvidí, nachází se totiž v zázemí knihovny.
Autor: David Zima

Ještě není hotovo

I když už je knihovna veřejností otevřená, přece jen ještě není rekonstrukce budovy tak úplně u konce. Zbývá oprava a úprava jejího vnějšího pláště. „Pohled na budovu kazí opadaná omítka. S opravou začneme na jaře letošního roku a vše by mělo být hotovo v červnu,“ slíbil místostarosta MČ Praha 4 pro majetek a kulturu Michal Hroza (TOP 09).

Fotogalerie
40 fotografií