Ikonický frontman jedné z největších kapel světa Queen Freddie Mercury trpěl nevyléčitelnou nemocí naprosto v tajnosti, na veřejnost s touto zprávou vyšel pouhý jeden den před tím, než jí 24. listopadu 1991 podlehl. Ti, co k němu měli nejblíže, o jeho bitvě s AIDS ale moc dobře věděli a dělali všechno, co bylo v jejich silách, pro to, aby respektovali umělcovo přání udržet smutnou diagnózu v tajnosti. Nebylo to však snadné, kapela se stále snažila fungovat a nedlouho před Mercuryho skonem ještě natočili video k písničce These Are The Days Of Our Lives.

Jenže Freddie, co v klipu vystupuje, byl už jenom pouhým stínem Freddieho, co se proháněl po koncertních pódiích. Nemoc nelítostně zpustošila jeho tělo. Byl vychrtlý, s prořídlými vlasy, na obličeji silnou vrstvu make-upu, aby nebyla vidět jeho poničená pleť. I z těchto důvodů šlo nakonec hudební video „do světa“ černobílé.

Vzhledem k jeho selhávajícímu zdraví byl na většině záběrů vždy vidět jenom od pasu nahoru, případně pouze obličej. Všímavým divákům ale neušlo, že se před kamerou pohybuje mnohem těžkopádněji, vlastně jenom staticky stojí. Ty tam byly jeho divoké tanečky…

V rozhovoru s The Sunday Times kytarista Queen a blízký přítel Brian May (72) proto prozradil smutný, leč málo známý fakt: „Měl obrovský problém s jednou nohou, moc mu z ní nakonec nezůstalo,“ prozradil na svého slavného kolegu, jenž se do srdcí svých fanoušků zapsal neuvěřitelně širokým hlasovým rozsahem.

„Jednou nám to ukázal na večeři, a pak řekl: ‚Ach Briane, omlouvám se, jestli jsem tě naštval tím, že jsem ti to ukázal….‘ A já jsem mu odpověděl: ‚Nejsem naštvaný, Freddie, až na to, že jsem si až teď uvědomil, s jakými strašlivými bolestmi se musíš vyrovnávat!‘,“ dodal známý hudebník, jenž je mimochodem vystudovaným astrofyzikem s vysokoškolským titulem.

Krátce před svou smrtí se navíc Freddie rozhodl, že přestane brát léky, které mu pomáhaly prodloužit život. Všechny ty prášky ostatně na nemoc nepomáhaly, jen potlačovaly příznaky. Podle jeho osobního asistenta a přítele Petera Freestonea (65) si interpret písní Who Wants To Live Forever, Radio Ga Ga či The Show Must Go On přál mít nad svým tělem vládu aspoň v jedné jediné věci. „Věděl, že to přijde, a tak se dva týdny před koncem prostě rozhodl, že už nebude brát žádné léky, které by ho udržovaly naživu. I když ho nemoc zabíjela, alespoň to měl pod kontrolou…“ řekl Peter minulý rok v rozhovoru pro televizní pořad od Lorraine.

VIDEO: Poslední videoklip, který Freddie Mercury a Queen natočili

Fotogalerie
29 fotografií