Ceny Britské filmové a televizní akademie se v londýnské koncertní síni Royal Albert Hall předávaly již po třiasedmdesáté, a letos jim jednoznačně kraloval snímek 1917 od britského režiséra Sama Mendese (54). Zvítězil například v kategoriích nejlepší film, nejlepší britský film, režie nebo kamera. Ceny BAFTA často bývají vnímány jako předzvěst prestižních Oscarů, které se budou za oceánem předávat již tuto neděli. A nejinak tomu je i letos - film 1917 už na Zlatých glóbech získal cenu za nejlepší drama loňského roku a očekává se, že ani z Oscarů neodejde s prázdnou.

Známý hollywoodský fešák Brad Pitt získal ocenění nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Tenkrát v Hollywoodu, na akci ale z rodinných důvodů nedorazil, a řeč místo něj proto přečetla kolegyně Margot Robbieová (29). A že to byl pořádně drsný proslov! „Ahoj Británie, prý jsi teď single. Vítej v klubu,“ začala Margot.

Pitt šel ale ještě dál: „Tuhle sošku pojmenuji Harry, protože jsem nadšený, že se do Států vrací se mnou,“ prohlásil v narážce na takzvaný Megxit a odchod vévody z Sussexu (35) do Kanady. V publiku přitom seděl Harryho starší bratr, princ William (37) se svou paní Kate (38), kteří se vtípku zasmáli. Nic jiného jim ostatně – vzhledem ke všem kamerám namířeným do jejich tváří – dělat nemohli.

Ženám po celém světě se z uhrančivého pohledu Al Pacina (79) podlamují kolena, tentokrát to ale byla hvězda Kmotra, kdo šel k zemi. Na schodech totiž ztratil herec rovnováhu a z červeného koberce ho tak musela sbírat nejenom jeho o skoro čtyřicet let mladší partnerka Meital Dohanová (40), ale i nedaleko stojící ochranka. Pacinovi se naštěstí nic vážného nestalo, jako skutečný profesionál přešel celý incident s úsměvem a ve finále ještě stihl zamávat fanouškům. I přesto si ale z ceremoniálu nepochybně odnesl kromě zážitků i pár modřin…

Výsledky cen Britské filmové a televizní akademie:

Nejlepší herečka - Renée Zellwegerová (50) v životopisném filmu Judy

Nejlepší herec - Joaquin Phoenix (45) za komiksový snímek Joker

Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Laura Dernová (52) v romantickém dramatu  Manželská historie

Nejlepší herec ve vedlejší roli - Brad Pitt (56) v komedii Tenkrát v Hollywoodu

Nejlepší film – 1917

Recenzi filmu 1917 čtěte ZDE >>>

V kategorii nejlepší filmová scénografie za film Králíček Jojo byla nominována mimochodem i Češka Nora Sopková (43) společně s Novozélanďanem Ra Vincentem, produkčním návrhářem. Cenu však nakonec získali výtvarníci filmu 1917.

VIDEO: DiCaprio a Pitt ve filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu

Video
Video se připravuje ...

DiCaprio a Pitt v novém filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu Falcon

Fotogalerie
46 fotografií