Na transparentním účtu se sešlo 1, 367 milionu korun. Nyní se ladí darovací smlouva pro pozůstalé,“ uvedl Filip Zdražil, mluvčí kyjovské radnice, která za zřízením účtu stála. Peníze příbuzní dostanou přibližně půl roku po tragédii. Místostarosta byl zavražděn 24. května 2019.


Kraj, který dal krátce po tragédii souhlas se zřízením účtu, může nyní dohlížet na správné čerpání peněz. „Měly by výhradně sloužit ve prospěch rodiny,“ vysvětlil Zdražil. Zastřelený místostarosta měl šest dětí.

Změna zatím nenastala

Svaz měst a obcí společně se Sdružením místních samospráv od tragédie usilují o změnu zákona. „Chceme, aby již představitelé obcí nemuseli být u těchto situací. Nahradit by je mohli například strážníci. Už jsme měli kolem kvůli tomu několik jednání, změnu se nám ale nepodařilo zatím prosadit,“ řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.


Případ policie odložila. Vraha místostarosty totiž nebylo možné potrestat. Když jej v domě obklíčili policejní těžkooděnci, odmítl se vzdát a spáchal sebevraždu. Šlo přitom o malicherný sousedský spor, kdy šli policisté pozdějšího vraha upozornit, že neoprávněně čerpá vodu ze sousedovy studny.

VIDEO: Starostka Dražůvek Klára Čudrnáková k tragédii.

VIDEO: Takto se loučili obyvatelé Dražůvek a rodinné příslušníci se zavražděným místostarostou.