„Tento zákon dosud chybí. Po události, která se stala v Dražůvkách, kde místní občan bez jakéhokoliv varování zastřelil místostarostu, je zřejmé, že je potřeba,“ vysvětlil Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR. Inspirovat se přitom chce obdobnou legislativou ze zemí EU.

Vražda mezitím zvedla po celé zemi velkou vlnu solidarity. „Velké množství obcí vyvěsilo jako solidaritu s Dražůvkami černé prapory. Bylo to dojemné gesto,“ přidal postřeh František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR.

Plánovaná změna zákonů ovšem může trvat roky. Svaz měst a obcí proto zřídil transparentní účet ve prospěch rodiny zavražděného místostarosty.

115-9528350237/0100


„Tato událost ukázala, jací lidé doopravdy jsou. Byla jsem až zaskočena, co všechno byli ochotni sami udělat a připravit. Stejně tak byla neskutečná pomoc okolních obcí. Cizí lidé se zastavovali na radnici a nabízeli pomoc rodině. Všem moc děkujeme, protože sami bychom to neměli šanci tak zvládnout,“ řekla dojatě starostka Dražůvek Klára Čudrnáková (52, Nezávislí).

Co se stalo?

K vraždě místostarosty Rudolfa Štose (†57) došlo 24. května 2019, když dělal jako nezúčastněná osoba doprovod policistům. Ti šli za místním občanem vyřešit stížnost souseda na jeho neoprávněné odebírání vody ze studny. Muž je ale překvapil, přes okno vystřelil nelegálně drženou zbraní po místostarostovi, kterého zasáhl přímo do srdce. V obci zasahovala speciální jednotka policie. Ještě než vnikla do domu, útočník spáchal sebevraždu.