„Ondra nebyl žádný podivín ani gauner. Nepil, nekouřil, nechodil do hospody, dal se na zdravou výživu. Jedl oříšky, dělal si šťávy z ovoce a zeleniny, nejedl pečivo. Copak je na tom něco divného?“ míní paní Jitka.

Se dvěma syny se na Hodonínsko přistěhovala před 20 roky. „Táta kluky týral, byl k nim tvrdý, nelítostný. Rozvedla jsem se a odešli jsme od něj,“ vzpomíná. Starší syn se v dospělosti odstěhoval, mladší Ondřej zůstal s mámou.

Prokletá studna

O tom, co se stalo v pátek, má jasnou představu. Ondřej se snažil domluvit, aby mohl dál čerpat ze studny sousedů S. I přes původní slib, že své čerpadlo odpojí.

„Na vlastní studnu neměl peníze, investoval už do nového čerpadla. Chtěl ještě opravit dům, prodat ho a odstěhovat se. Učil se u počítače německy a anglicky, chtěl do světa. Spor o vodu, tam je původ jeho výhrůžek. Jak by žil v domě bez vody?“ přemítá nešťastná žena.

„Syn byl u advokáta, ten mu řekl, že obecní úřad prodal pozemek se studnou sousedům neoprávněně. Snažil se domluvit, ale nikdo mu nepomohl. To vyhrožování byla jeho obrana, nevěděl si rady,“ tvrdí. 

Poslední e-mail

Po čtvrtečních výhrůžkách majiteli studny ze strany Ondřeje se v pátek ráno vydala k domku policejní hlídka doprovázena místostarostou. Nečekaný smrtící výstřel do hrudi Rudolfa Š. (57) přišel přes okno. Podle matky střelce přitom ještě ráno obdržela od syna e-mail, že nechce nic řešit násilím.

„Jsem bývalá zdravotní sestra. Když po poledni přišli kriminalisté se sklopenýma očima, hned jsem věděla, že je Ondra mrtvý.“

Musel to být zkrat

Smrt místostarosty vinou svého syna nese paní Jitka velmi těžce. Oblíbený radní jí vozil obědy, s jeho manželkou Marií se kamarádila. „Já nemůžu na nohy, zařídila mi nákupy. Napsala jsem jí, že je mi to moc líto. To, co Ondra udělal, musel být zkrat a stres z toho, co prožíval. Jiné vysvětlení nemám,“ svěřila Blesku matka střelce z Dražůvek. Poslední dva měsíce žije v charitním domě s pečovatelskou službou v nedalekých Ždánicích. 

Fotogalerie
26 fotografií