Přivolali i mobilní chemickou laboratoř hasičů. „Vyžádali jsme si ji k ohledání místa,“ řekl stručně policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle informací Blesku střelec podomácku „kutil“ tzv. energetické zdroje, nakupoval mimo jiné velké zásoby pryskyřice. 

Pohled na prostřílená okna po akci zásahovky prohloubil trauma místních. „Dneska jsem nemohl usnout. Je to šok, s kým jsme tady žili,“ svěřil se jeden ze sousedů. 

Motiv: spor o studnu

Pátečnímu incidentu předcházel spor o studnu. Ondřej K. ji chtěl dál využívat, byť jejímu majiteli slíbil, že z ní své čerpadlo odstraní. „Místo toho mu poslal nepěkný vzkaz. Navíc ve čtvrtek přinesl do krámu kanystr s hořlavinou a beze slov odešel. Syn to vzal jako další hrozbu a obrátil se na policii,“ popsala hodiny před tragédií majitelka obchodu Hana Saláková.

V pátek dopoledne se za Ondřejem K. vypravila policejní hlídka doprovázená místostarostou coby svědkem. Po výzvě k otevření padl osudný výstřel. Zástupce místní radnice trefil střelec podle informací Blesku do hrudi. Přes okamžitou pomoc místostarosta zranění podlehl ještě před příjezdem záchranářů.  

Bezúhonný podivín

Střelec Ondřej K. žil v Dražůvkách se svou matkou 20 let. Žena získala před časem místo v domě s pečovatelskou službou a odstěhovala se. Řada místních lidí teď přemítá, zda se nedalo vraždě a sebevraždě zabránit.

„Muž vlastnil nelegálně dvě zbraně. Nebyl však v minulosti trestán, nespáchal ani přestupek. Z tohoto pohledu to byl bezúhonný člověk,“ upozornil policejní mluvčí. "Smrtící výstřel, který zasáhl místostarostu, přišel bez výstrahy přes okno," dodal Šváb. Případ policie vyšetřuje jako vraždu a sebevraždu.

Starostka: Jeho matce jsme pomáhali

Pachateli muselo v hlavě něco přepnout, byl to podivín. Kdybych ho na ulici potkala, tak nebudu ani vědět, že je to on. Nikam nechodil, byl zavřený v domku. Lidé jsou z toho naprosto šokovaní. Je to o to tragičtější, že pan místostarosta a jeho rodina, dokud tam žila matka pachatele, jí všemožně pomáhali. A pak na něj člověk, se kterým se znal, namíří a vystřelí," řekla Blesku Klára Čudrnáková, starostka Dražůvek.

Fotogalerie
23 fotografií