Během loňského dubna snad celá republika soucítila s babičkou tehdy pětileté Sofinky, Andreou M., které za bílého dne vytrhli dva muži vnučku z náručí v pražské Uhříněvsi. Tu podle obžaloby naložili do nedaleko stojícího auta, v němž už čekala Zdenka Amálie M. Š. (42), matka Sofinky. Ta měla vyslovený zákaz styku a o malou holčičku se s jejím tatínkem soudila. Konkrétními pachateli únosu pak byl dokonce Sofinčin nevlastní bratr Martin Š. (20) a jeho komplic Oto K. (41). Policie zakrátko všechny vypátrala.

Líčení odročeno

23. ledna se pachatelé spolu se svědky inkriminovaného únosu, a především také se Sofinčiným tatínkem Milanem M. a babičkou Andreou M. měli sejít u soudu. K zahájení procesu, v němž obžalovaným za únos hrozí až osm let odnětí svobody, ovšem nedošlo. Hlavní obžalovaná, která je ve vazbě, odmítla před soud přestoupit. Soudci Liboru Holému tak nezbývala jiná možnost, než líčení odročit.

Hlavní obžalovaná se odmítla podrobit eskortě,” řekl Holý.  Údajným důvodem měla být zdravotní indispozice Sofinčiny matky, která ale zároveň nedala souhlas s konáním hlavního líčení bez své účasti. Podle státní zástupkyně Markéty Mizerové Zdenka Amálie M. Š. celý proces ztěžuje už od únosu.

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupkyně Markéta Mizerová k případu matky, která se podle obžaloby podílela na únosu své dcery v pražské Uhříněvsi. David Zima

Nespolupracuje od té doby, co byla zadržena na vídeňském letišti. Po celou dobu vyšetřování byla problematická,” sdělila. Slova státní zástupkyně dotvrzuje i bývalý partner žalované, který uvedl, že žena ráda manipuluje okolím, a „když něco potřebuje, umí si to zařídit“.

Celou záležitost by přitom už rád měl za vyřešenou. Nejvíce kauzou totiž trpí malá Sofinka, které v době únosu bylo pět let. „Jeden čas i byla hospitalizovaná psychiatricky,” uvedl tatínek, který se o péči ohledně dcerky se svou ex partnerkou soudí. Že se ta nedostavila k soudu, jej nepřekvapilo. „Tak trochu jsme to čekali,” vylíčil.

Noční můra každého rodiče

K inkriminovanému únosu došlo za bílého dne v ulici Vlasty Průchové v Uhříněvsi 16. dubna. Babičce vytrhli Sofinku z ruky dva maskovaní útočníci, kteří s ní rychle vběhli do nedaleko zaparkovaného auta a odjeli. Policisté už v první chvíli počítali s možností, že dívku budou chtít unést do zahraničí, což se skutečně potvrdilo.

Matka s unesenou dcerou byla zadržena na letišti ve Vídni, přičemž měla v plánu vycestovat do Keni. Dva únosce zadrželi policisté ještě na území České republiky, konkrétně na bezninové stanici na dálnici D1 a na vlakovém nádraží na Krnovsku. Loni v srpnu soudy rozhodly o vzetí matky do vazby, proti čemuž se odvolávala. Další soudní přelíčení v této kauze se bude konat 12. února.

Fotogalerie
27 fotografií