„Dovolání podal odsouzený,“ potvrdila mluvčí soudu Pavla Hájková. Úkolem obvodního soudu je předat dovolání spolu se spisem nejvyšší instanci do Brna.

Závozník z Kladna dříve odmítal, že by zdviženou pravicí vyjadřoval své sympatie k neonacismu. Tvrdil, že pouze uklidňoval situaci mezi odpůrci a příznivci SPD. Podle pražských soudů však jeho gesto nešlo vysvětlit a chápat jinak než jako hajlování.

Incident se stal na demonstraci „proti diktátu Evropské unie“, kterou parlamentní hnutí pořádalo 25. dubna na Václavském náměstí při zahájení kampaně pro evropské volby. Záběry muže stojícího se zdviženou rukou při vystoupení kapely Ortel se objevily krátce po akci na sociálních sítích. Jeho totožnost zjistili policisté ten den večer.

Mansfeld odmítá, že by byl neonacistou. Uvedl, že je vlastencem a vlastenectví podle něj mimo jiné znamená chovat se uctivě ke státním symbolům. Tvrdí, že odpůrci SPD na akci pískali do zpěvu státní hymny, což mu vadilo. Mužův právník dříve argumentoval také tím, že o hajlování jít nemohlo, protože Mansfeld držel při vztyčení ruky cigaretu.

Pokud Mansfeld nezaplatí peněžitý trest, půjde na tři měsíce do vězení. K podmíněnému trestu mu soudy stanovily dvouletou zkušební dobu, po kterou musí vést řádný život.