Rodina bydlí ve velmi špatných podmínkách. Mají dům, který dřív sloužil jako prodejna. Výkladní skříň naštěstí nechali před pár lety zazdít a je zde okno. Žijí ve dvou místnostech. Jeden pokoj obývají sestry – Tereza (studentka stavební fakulty ČVUT) a mladší Kristýna, která je ve 2. ročníku SOŠ a SOU. Maminka je v druhém pokoji, který zároveň slouží jako obývák s kuchyňským koutkem. 

Dům je starý, včetně zastaralého nábytku. Všude je vlhko a plíseň. Podlaha je studená. Na domku je pouze nová střecha, dům ale není zateplený. Nejstarší dcera Nikola, která už má svoji vlastní rodinu, by si přála, aby každá sestra měla v pokoji svůj koutek (tj. postel, psací stůl a skříň̌ na oblečení), a kdyby to šlo, tak teplejší podlahu a nové osvětlení. Pro maminku by zase uvítala praktické uspořádání a lepší vybavení. 

Úkolem pro designéry byla přeměna bývalé prodejny v přízemí rodinného domku na plně funkční bytovou jednotku pro maminku a její dvě studující dcery. Potýkali se především s vlhkostí a nedostatečným zateplením objektu, což bylo patrné hned z první návštěvy. Chladná dlažba, nezateplený podhled s neobytnou půdou a vlhkost ve zdivu. 

S dispozicí toho zde kvůli malé metráži nešlo moc dělat. Zaměřili se proto především na vyřešení problémů, týkajících se tepelné pohody. Ponechali rozdělení na obývací pokoj pro maminku a pokoj pro holky. 

Stylově se designéři snažili respektovat stáří objektu a jeho kontext. Na podlahu zvolili vinyl světle dubové barvy. Prvky vestavného nábytku a dveře zvolili z materiálu imitujícího dub. Zbylé plochy kvůli malé metráži ponechali bílé. 

Premiéru dalšího dílu Jak se staví sen uvidíte na TV Prima v pondělí 3. února ve 21:35 a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22:50.

Fotogalerie
19 fotografií