Každoročně se terčem bytových zlodějů stávají tisíce bytů a rodinných domů, přičemž škody dosahují stovek milionů korun. Jen za rok 2018 bylo vykradeno více než 4000 bytů a jednou tolik rodinných domů.

Přesto, že počet vloupání dlouhodobě stoupá a zloději jsou stále více vynalézaví, můžete riziku vykradení předejít. Stačí se držet několika základních tipů a z poloviny máte vyhráno.

1) Drtivá většina zlodějů se do objektů snaží dostat právě dveřmi. Proto jsou kvalitní bezpečnostní dveře tím nejdůležitějším prvkem v mechanickém zabezpečení. Kvalitní dveře nejen že mechanicky domácnost ochrání, ale také působí preventivně a v neposlední řadě snižují cenu pojistky domácnosti.

Tip: U bezpečnostních dveří je třeba zvážit celou řadu parametrů: bezpečnostní třídu, materiál dveří, protipožární odolnost, zvukotěsnost a další. Seznamte se s tím, co je důležité při výběru bezpečnostních dveří a udělejte si jasno.

2) Nechlubte se tím, že odjíždíte na hory. Je to sice přirozené, ale obzvláště v posledních letech si zloději tipují své oběti právě na sociálních sítích. Mnohem lepší bude, když se se zážitky veřejně pochlubíte až po návratu a o samotném odjezdu bude vědět co nejméně lidí, ideálně jen ti, kterým plně důvěřujete.

3) Rozhodně není dobrý nápad odjet na dovolenou a nechat vše ladem. Právě neupravený zarostlý pozemek, keře stínící okna, zatažené závěsy jsou pro zloděje jasným signálem, že dům je opuštěný a nikdo je při krádeži nepřekvapí.

4) Plná schránka je pro zloděje lákadlem a jasným důkazem, že jste zrovna pryč. Pověřte proto sousedy, nebo známé pravidelným vybíráním vaší poštovní schránky.

5) Velké finanční částky a cennosti nenechávejte válet v šuplíku. To stejné platí u klíčků od auta, dokladů či přístupových údajů k vašemu bankovnímu účtu.

6) Pokud máte v domácnosti drahé spotřebiče, pečlivě uschovejte i doklady o jejich koupi. Usnadníte si tak jednání s pojišťovnou.

Tip: Přečtěte si další tipy, jak zabezpečit dům před zloději.

Autor: Miloslav Hamsa

Společnost ADLO má už 29 let tradice ve výrobě a prodeji bezpečnostních dveří. Prodává v 6 evropských zemích. Hlavní strategií je:

  • Orientace na zákazníka a jeho požadavky,
  • výhodnou cenu,
  • termín dodání,
  • profesionální služby s NONstop servisem.

Má vlastní vývoj, know-how i výrobu a garantuje kvalitu montáže přímo od výrobce.

Tip na závěr: Chystáte se do Rakouska na hory? Přečtěte si tipy pro cestu autem do rakouských hor a nenechte se zaskočit místními předpisy.