S plameny sahajícími až šest metrů vysoko si museli pražští hasiči poradit 20. listopadu v brzkých ranních hodinách. Požár vypukl u jedné ze tří propletených dutých „noh,“ které charakteristickou rozhlednu tvoří, a v níž se shodou okolností také nacházela dřevěná kůlnička s nářadím. Ta lehla popelem kompletně, nohu, která je tvořena pružným akátovým dřevem, se hasičům podařilo zachránit.

Škody půl milionu, obnova téměř dvakrát taková

Podle předběžného odhadu hasičů vznikla požárem škoda půl milionu korun. Tutéž částku potvrdil mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka Blesku i v lednu jako konečnou. „Příčinou je neprokázané zavinění neznámé osoby. Takže buď nedbalost, nelze ani vyloučit úmysl,“ sdělil mluvčí. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského vyšetřování stále probíhá. „Zda došlo k úmyslnému zapálení, či neúmyslnému založení požáru osvětlí znalecké posudky,“ uvedl s tím, že zatím není jasné, jak dlouho to potrvá.

Video
Video se připravuje ...

Dřevěná rozhledna Doubravka v novém. Takto ji opravili po požáru jedné z noh. David Malík, David Zima

Radnice Prahy 14 už tehdy hodlala rozhlednu uvést do původního stavu, přičemž panovaly obavy ohledně její statiky. Naštěstí se neprokázalo její narušení. „Noha byla hodně ohořelá. Skutečně jsme se obávali, že poškození bude větší nebo že dokonce budeme muset jednu ze tří noh, tedy tu, která hořela, úplně strhnout,“ uvedl starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09).

Pracovníci začali Doubravku obnovovat 5. prosince. Opravu zdárně uskutečnil tým tesařů z FORTNA stav, z Huti architektury, studia architekta Martina Rajniše, jenž za návrhem rozhledny stál, a který ji v červnu 2018 také postavil. Obnovit a zpřístupnit rozhlednu stihli ještě před loňskými Vánoci v neuvěřitelně krátkém čase – do tří týdnů. Původně se přitom počítalo s tím, že rozhledna bude nepřístupná několik měsíců. Konečné slovo statika o znovuzpřístupnění rozhledny padlo 20. prosince.
Takto vypadá Doubravka nyní, ani ne dva měsíce po listopadovém požáru. Její opravená noha doslova svítí novotou.
Autor: David Malík

„Náklady na opravu byly nižší než milion korun. Stavba naštěstí byla, respektive je pojištěná,“ uvedla mluvčí radnice Veronika Berná ohledně částky, kterou musela radnice do obnovy rozhledny investovat. Další investice, například co do prevence, radnice nechystá.

Ochranu před ohněm zajistí absence kůlny

Instalaci kamer neplánujeme, protože v místě není elektřina a navíc je nikdo, ani z řad policie, nesleduje v reálném čase,“ sdělil na dotaz Blesk.cz Vondra. Ten také sdělil, že kůlna na nářadí, která v noze rozhledny lehla popelem, nebude obnovena. „Tím se snad podařilo minimalizovat vše, co by se dalo jednoduše zapálit,“ doufá s apelem na lidský rozum a úctu k zařízení, které má sloužit především k potěše a radosti a ne ke zlovolnému ničení.

Video
Video se připravuje ...

Takto rozhledna vypadala v červnu 2018, kdy byla slavnostně otevřená. David Zima, David Malík

Fotogalerie
49 fotografií

Tipy na rozhledny najdete ZDE  >>>