„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dne 25. 12. 2019 zemřela ve věku 72 let Táňa Fischerová, herečka a politička. Rozloučíme se s ní dne 8. 1. 2020 v 11 hodin ve Velké obřadní síni Strašnického krematoria. Za projevenou účast předem děkujeme,“ stojí na parte slova hereččiny zdrcené rodiny. Táňa Fischerová podlehla dlouhému a těžkému boji s rakovinou v černošickém hospicu, kde trávila své poslední chvíle.

Na levé straně dokumentu je hereččina fotka od Vlasty Bičákové a pod ní úryvek z knihy povídek Lydiiny dveře, jejichž autorkou je samotná Fischerová: „Dveře, maličko pootevřené někam do prostoru. Zkus strčit do těch dveří. Za nimi je tajemství. Je za nimi naděje? Odmítnutí? Světlo? Tma? Nikdo neví. Ale už jsou malounko otevřené – už je tu možnost. Vyzývají tě: jdi...,“ zní slova, která v tomto kontextu budí pocit, jako kdyby se jednalo o jakýsi vnitřní monolog herečky smířené se smrtí, odcházející na onen svět.

Vedle herectví se Fischerová řadu let věnovala také charitě a politické činnosti. Působila v nadacích a občanských sdruženích, byla poslankyní a v roce 2013 kandidovala jako nezávislá v prezidentských volbách.

Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin (1994).

Fotogalerie
20 fotografií